Оправдаха баба, убила внучето си

0
Росица Б. бе обвинена, че през януари 2013 г.е причинила по непредпазливост смъртта на детето, като през два часа му сложила 5 свещички ефералган
Росица Б. бе обвинена, че през януари 2013 г.е причинила по непредпазливост смъртта на детето, като през два часа му сложила 5 свещички ефералган

Втора оправдателна присъда получи баба от Тетевен, която лекувала високата температура на внучето си бебе със свещички Ефералган, без консултация с лекар.

Росица Б. бе обвинена, че през януари 2013 г.е причинила по непредпазливост смъртта на детето, като през два часа му сложила 5 свещички ефералган във вила в местността "Синат тепе" в Ловеч, пише 24 часа.

Окръжният съд в града обаче я признал за невинна, на база на експертиза, че детето не е починало от парацетамола, а от рядкото заболяване Синдром на Рей.
Делото в Апелативен съд Велико Търново е образувано по протест на Окръжна прокуратура – Ловеч. Основните доводи са за наличие на достатъчно доказателства за постановяване на осъдителна присъда, поради което се иска отмяна на първоинстанционният съдебен акт и постановяване на нова присъда, с която подсъдимата да бъде призната за виновна и осъдена.

В хода на проведеното в Окръжен съд Ловеч съдебно производство е била назначена тройна съдебно-медицинска експертиза, в която са били включени изтъкнати специалисти по детски болести, инфекционист и токсиколог. В хода на въззивното производство пред Апелативен съд Велико Търново, вещите лица, изготвили тази експертиза, са разпитани повторно.

Заключението на експертите е, че приетата от детето доза парацетамол в резултат на приложеното от подсъдимата лечение е под 200 мг/кг и не може да бъде летална. Същевременно вещите лица са посочили, че вирусната инфекция, от която детето е заболяло, съчетана с незрялостта на черния дроб, на фона на дадения парацетамол са отключили заболяване наречено Синдром на Рей.

Експертите подробно са описали, че Синдром на Рей е много рядко, но опасно заболяване, при което, изходът е летален. Също така сочат, че никой не би могъл да знае кога и при какви условия би се отключило такова заболяване, като е възможно това да стане и от еднократен прием на "Парацетамол" или "Ибупрофен".

Решението на Апелативен съд Велико Търново подлежи на обжалване в 15-дневен срок пред ВКС.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари