Оперираха сърце през малък разрез

2
Уникална сърдечна операция извърши екип от кардиохирурзи в столична болница
Уникална сърдечна операция извърши екип от кардиохирурзи в столична болница Видео: NOVA

Уникална сърдечна операция извърши екип от кардиохирурзи в столична болница

През няколкосантиметров отвор лекарите успяха да спасят митралната клапа на 36-годишен мъж, предаде NOVA

Добри Добрев работи в IT сектора, но триатлонът е голямата му страст. Преди няколко месеца разбира, че има сериозен сърдечен проблем. „Имам вродено генетично заболяване, което е на митралната клапа. С времето се усложнява и в един момент клапата става неизползваема, неефективна и започва да натоварва сърцето”, разказва той.

Опциите пред 36-годишния мъж са две - да се подложи на класическа кардиохирургична операция или да избере неинвазивен метод. „Операцията е инвазивна, когато има централен разрез, което е доста сериозно нарушение на скелета. Аз исках да е неинвазивна”, казва той.

Така, преди седмица екипът на д-р Асен Калчев успява само през няколкосантиметров разрез да реконструира митралната клапа на 36-годишният мъж.

Класическата кардиохирургия е свързана с един разрез, който е в средата на гърдите и се свързва с изцяло разрязване на гръдната кост”, коментира Калчев.

По този начин, с този малък разрез, освен намалената кръвозагуба и много бързото възстановяване – козметичният ефект от оперативната интервенция е очевиден и пациентите са почти без белези”, казва още той. И допълва: „Съхранението на клапата при Добри беше от голямо значение, защото той трябва да може да продължи да се състезава”.

5 дни по-късно 36-годишният мъж се връща към обичайния си начин на живот и вече мисли за покоряването на нови върхове в триатлона.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари