Опасност от лавини на Витоша

0
Емил Нешев: Хората много добре да преценяват условията в планината и собствените си възможности
Емил Нешев: Хората много добре да преценяват условията в планината и собствените си възможности

Емил Нешев: Хората много добре да преценяват условията в планината и собствените си възможности

Планинската спасителна служба предупреждава за лавинна опасност на Витоша след обилните снеговалежи от последните няколко дни.

Директорът на Планинската спасителна служба Емил Нешев потвърди, че на определени места съществува лавинна опасност. Той предупреди хората да го имат предвид и много добре да преценяват условията в планината и собствените си възможности.

"На първо място да бъдат информирани. Ако трябва, да преминат курсове, на които да се обучат, за да знаят наистина какво правят в планината и да не се стига до инциденти с лавини. По-добре се допитайте до опитни планинари, най-добрият вариант са планинските водачи, които могат да поемат отговорност за вашето здраве във високата планина", обясни Нешев в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

Директорът на ПСС подчерта, че в света има приета норма всеки в зимната планина да разполага с три задължителни устройства: индивидуален лавинен уред, лавинна сонда и лавинна лопата.

А най-важна се оказва реакцията на хората, с които сме на терен, тъй като факторът време е животоспасяващ. В рамките на 15 минути човек трябва да бъде открит и откопан, за да има шанс за оцеляване, стана ясно от думите на Нешев.

"В последните години много се говори за лавинните раници. Те са страхотни да ги имаме и да знаем как да ги използваме. Сам по себе си лавинният уред не може да ви спаси, освен в случаите, в които човек е трениран и може да използва този уред. С такъв уред в рамките на 3 до 5 минути би трябвало затрупан от лавина човек да бъде намерен", каза още директорът на ПСС.

Нешев съобщи, че през последните дни няма инциденти във високата част на планината, но в по-ниската има откъснати от цивилизацията населени места. По високите места има обилен снеговалеж и силен вятър - комбинация, която крие рискове от снежни дъски.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари