Опасно мръсен въздух в Русе

6
Най-замърсен е въздухът в квартал "Здравец Изток"
Най-замърсен е въздухът в квартал "Здравец Изток" Снимка: Dunavmost

Най-замърсен е въздухът в квартал "Здравец Изток"

Повече от двойно превишаване на нормата за замърсяване на въздуха в редица места в България.

Това отчитат както от официалния Европейски индекс за качеството на въздуха, така и българската гражданска платформа airbg.info.

Индексът на Европейската агенция по околна среда отчита, че от лошо до много лошо е качеството на въздуха в София, Пловдив, Смолян, Димитровград, Несебър, Сливен, Горна Оряховица, Плевен и Русе.

Скрииншот от European Air Quality Index

От българската гражданска платформа airbg.info отчитат като много замърсен въздухът и в района на Кюстендил, Велинград, Троян, Севлиево и почти цяла София, предаде БНР.

Причината за превишенията на средноденонощната норма на фини прахови частици от 50 микрограма на кубичен метър през последните дни, а вероятно и в следващите, е използването на твърдо гориво за битови нужди и емисии от автомобилния транспорт в съчетание с неблагоприятни метеорологични условия.

Затова от Столичната община призоваваха гражданите да ползват градския транспорт. От там препоръчаха и шофьорите да не оставят двигателя на автомобила включен при престой по-дълъг от три минути.

Съветите на лекарите при толкова лоши показатели на атмосферния въздух са гражданите с респираторни заболявания, както и малките деца и възрастните хора, да избягват продължителен престой на открито.

При ходене пеша препоръките са да се избира маршрут, който не е покрай големите градски булеварди и натоварени улици.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    6
    Пънчо
    Г-жа Пънкова ще Ви оправи,........въздуха, споко. Много е способна. От опит знам. Като прахосмукачка е. Смуче яко. Пънкова е вълшебница, за разлика от господжата преди развода.
  • 0
    5
    Кънчо
    Що вярвате на глупости?? Целта им в ясна. Да ни спрат колите и печките .
  • -5
    4
    Перукан
    До 2.Прекалено чуствително носле ли имаш или не се сещаш колко фирми има по бул.''Трети Март''?
  • 2
    3
    Ню Йорк
    Автомобилите са най-малкия проблем. Печките на твърдо гориво и разни боклуци СА проблем. Заводите СА проблем. Въздухът има много компоненти , изследвайте ги и вижте откъде е мръсотията.
  • 1
    2
    бандера
    Цяла сутрин в рсйона на Оргахим миришеше ужасно!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари