Обръщение на Пенчо Милков към русенци

1
Поводът е превишаване на концентрацията на фини прахови частици
Поводът е превишаване на концентрацията на фини прахови частици

Обръщение от кмета на Русе Пенчо Милков към жителите на общината по повод установеното превишаване на концентрацията на фини прахови частици:

Уважаеми съграждани,

Във връзка с установеното превишаване на нормите за концентрация на фини прахови частици (ФПЧ10) в Русе, Ви уведомявам за причината за замърсяването на атмосферния въздух.

През отоплителния сезон основен замърсител на въздуха са източниците на битово отопление, които самостоятелно могат да доведат до превишаване на средните денонощни норми от 50 μg/m3. При най-студено време битовото отопление би могло да доведе до приземни концентрации, превишаващи петкратно нормата на фини прахови частици.

Община Русе създаде система за мониторинг на качеството на атмосферния въздух, която комуникира със сървърите на Министерството на околната среда и водите и показва в реално време данните от измервателната станция на територията на града.

Актуалната информация за въздуха постъпва веднага в националната база данни в Изпълнителната агенция по околна среда, както и на интернет сайта на Община Русе

Данните се изнасят и на електронните информационни табла, разположени пред сградата на Община Русе на площад „Свобода“ №6 и пред Дирекция „Местни данъци и такси“ на ул. „Котовск“ №1.

Във връзка с проблема с битовото отопление с твърди горива и дърва Община Русе е партньор по Интегриран проект „Българските общини работят заедно за подобряване на качеството атмосферния въздух” по Програма LIFE на Европейския съюз.

В период на изпълнение са следните дейности:

В Община Русе функционира Местен информационен център, създаден за целите на проекта. Той работи в сградата на общината на адрес ул. „Олимпи Панов“ №6, ет. 4, стая 3, тел. за връзка 082/ 506 793.

Центърът изпълнява следните дейности:

 • директно общуване с домакинствата;
 • провеждане на срещи, събрания, публични събития;
 • предоставяне на информационни материали;
 • информация за покани за участие в схемата.

В началото на 2020 г. ще бъдат монтирани нови 2 автоматични станции за едновременно измерване на ФПЧ10, ФПЧ2,5 и метеорологични параметри с предаване на данни в реално време на територията на община Русе. Станциите са с възможност за присъединяване към Националната система за мониторинг на околната среда (НСМОС) – атмосферен въздух

След анализ на социологическите проучвания са обявени публично районите, в които ще се подменят отоплителни уреди. На следния адрес може да се запознаете с проекта и всички критерии и документи, необходими за кандидатстването.

До края на месец януари ще бъде обявена покана за кандидатстване за пилотните 80 отоплителни уреди за домакинствата.

Ще се подменят отоплителните уреди на още 1388 домакинства.

Във връзка с редовните сигнали за миризми от Източна промишлена зона, Ви уведомявам, че съм изискал от контролния орган по отношение на промишленото замърсяване – РИОСВ Русе, наличната информация за извършените от тях дейности съгласно Закона за чистотата на атмосферния въздух и подзаконовата нормативна база.

От тази седмица са публични данните от пункт за собствен непрекъснат мониторинг на КАВ, разположен на територията на площадката на „Монтюпе“ ЕООД на следния адрес

Призовавам всички граждани активно да подават сигнали за изгаряне на нерегламентирани горива. Община Русе ще извършва проверки в посочените от Вас имоти, ще систематизира и обобщава сигналите и предприетите действия и резултати. Пълната информация ще Ви предоставяме ежемесечно на интернет страницата на Община Русе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

 • 3
  33
  Един ненормален
  Нема щото кладенците се източват доста по-трудно от язовирите, искат се помпи дето бачкат на ток, ако не беше така, герберастите да бяха източили и на Русе водата, ама не могат.
 • 1
  32
  Един нормален
  Въздухът бил мръсен. Това е по малката злина от водната криза в Перник. Пази Боже, че такова чудо нямаме.
 • 4
  31
  реалист
  В Бургас започна покриването с растителност на навесите на автобусните спирки.Поставянето на зеленина върху автобусните спирки се прави на определени места, където няма широколистни дървета. Заради липсата на сянка през летните месеци въздухът там е по-горещ, а нивото на прахови частици по-високо."Зелени шапки" са поставени върху навесите на авт. спирки. Растенията имат способността да асимилират праховите частици, което ще спомогне за частичното подобряване на качеството на въздуха. А в РУСЕ?????
 • 2
  30
  Хахаха
  Е те тея 1100 патладжана гласуваха за лелката шивачка ма не стигнаха.
 • 1
  29
  ОПЛЮНИ
  КЪМ СУПЕР------------- В ТРАКЦИЯ ИМА 100 ПАТЛАДЖАНА, А В ЧАРОДЕЙКИТЕ ХИЛЯДИ ТАКА , ЧЕ НЕ ПЛЮЙ БЕЗ ДА ЗНАЕШ И ВИДИШ. ХАЙДЕ ЛЕКА НОЩ СУПЕРМЕН.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Жена, какво сложи в кекса?
- Тайна, мило...
- Кажи веднага, че съм в Интензивното, докторите питат, гад мръсна!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари