Опашка от десетки катафалки пред крематориум в Пекин

0
Смъртните случаи от ковид в Китай догодина може да са над 1 милион
Смъртните случаи от ковид в Китай догодина може да са над 1 милион Снимка: БГНЕС / Архив

Смъртните случаи от ковид в Китай догодина може да са над 1 милион

Десетки катафалки образуваха днес опашка пред крематориум в Пекин, въпреки че няма информация за нови смъртни случаи, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Агенцията отбелязва, че това е станало на фона на критиките за начина, по който се отчитат новите случаи на коронавирус, в момент, когато китайската столица се подготвя за епидемичен взрив.

След масови протести в страната с население от над 1 милиард души срещу политиката на "нулев ковид", в съответствие с която бяха налагани локдауни и рутинно бе прибягвано до масово тестване, мерките бяха смекчени. Драконовската политика до голяма степен задържа разпространението на вируса под контрол в продължение на три години, макар и на висока икономическа и психологическа цена.

Внезапното отменяне на политиката на "нулев ковид" хвана крехката здравна система на Китай неподготвена. Болниците изпитват недостиг на легла и кръв за пациентите, усеща се и липса на лекарства в аптеките. Властите бързат да строят специални клиники. Експерти прогнозират, че броят на смъртните случаи от ковид в Китай догодина може да надхвърли един милион.

По информация на Ройтерс пред крематориум в пекинския квартал Тунчжоу се е образувала опашка от около 40 катафалки, които чакали да влязат на препълнения паркинг. Полицейското присъствие пред обекта е било засилено.

Няма потвърждение, че повечето от тези хора са починали след заразяване с коронавируса.

Понякога за кремация в Пекин се чака с дни. Роднините на починалите плащат високи такси, за да си осигурят по-бързо обслужване, казаха служители на погребални агенции. Китай използва тясна дефиниция на смъртните случаи от ковид и вчера не съобщи за нито един починал.

Потвърдените смъртни случаи в страната от началото на пандемията са 5241 – много по-малко отколкото в държави със значително по-малко население.

Националната здравна комисия уточни вчера, че в категорията на починали от ковид попадат само заразени с коронавирус пациенти с пневмония и белодробна недостатъчност.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари