ООН разпространи видео от бягство на войник от Северна Корея

0
Граничари тичат след своя другар и откриват огън по него
Граничари тичат след своя другар и откриват огън по него

ООН разпространи видео от бягството на севернокорейски войник към Южна Корея.

На кадрите се виждa, че севернокорейските граничари тичат след своя другар и откриват огън по него, а един дори за кратко преминава границата в опит да го хване, съобщи Ройтерс.

Днес лекарите съобщиха, че той е върнат в съзнание. Преминал е през две операции за отстраняване на куршумите и вече диша самостоятелно, пише Dnes.bg.

Представител на ООН заяви, че Северна Корея е била информирана, че е нарушила примирието от 1953 година, след като севернокорейски войник е пресякъл демилитаризираната зона между двете Кореи за няколко секунди в преследване на бягащия.

"Ключовите разкрития на специално разследващия екип са, че Корейската народна армия наруши съглашението за примирие след като първо произведе изстрели в демилитаризираната зона, и второ след като временно влязоха в зоната", ссъобщи Чар Карол, говорител на командването на ООН.

Инцидентът се случва по време на напрегнати отношения между Северна Корея и международната общност, но Пхенян не е реагирал на бягството.

Близо 1000 севернокорейци бягат към юга всяка година, но повечето от тях избират да минат през Китай. Необичайно е бягащ от Северна Корея да премине границата между двете страни, която технически е военна зона от периода на корейската война от 1950-1953 г. Конфликтът така и не приключва с мирен договор, а само с примирие.

Това е първият инцидент от 2007 г., при който войник от Северна Корея бяга през демилитаризираната зона.

Източник: DNES.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари