ООН: Едно на всеки 3 деца – отровено с олово

0
Българските деца също са подложени системно на мръсен въздух
Българските деца също са подложени системно на мръсен въздух

До 800 милиона деца по света се тровят с олово от водата и въздуха, предупреди ООН в специален доклад за неизвестната към момента здравна криза

Смята се, че едно на всеки три деца има нива на олово в кръвта си, които изискват незабавни действия за предотвратяване на дълготрайни щети, се твърди в документа, пише БНТ .

"С малко ранни симптоми, оловото мълчаливо опустошава здравето и развитието на децата, с евентуални фатални последици", коментира Хенриета Форе, изпълнителен директор на УНИЦЕФ.

Излагането на олово в детска възраст води до редица поведенчески проблеми, както и до увреждане на бъбреците, както и до сърдечно-съдови болести.

В доклада на ООН се казва, че водещ източник на токсина са нерециклирани или неправилно изхвърлени автомобилни акумулатори.

В страните, в които отравянето с олово в детска възраст е най-разпространено, броят на превозните средства на пътя се е удвоил от 2000 г. насам.

"Добрата новина е, че оловото може да се рециклира безопасно, без да застрашава работници, техните деца и околните квартали", казва пред АФП Ричард Фулър, президент на организацията, ръководеща проучването.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари