Антонио Гутериш: Ядреното оръжие трябва да остане в историята!

2
Нашият свят бе държан като заложник на ядрените оръжия достатъчно дълго
Нашият свят бе държан като заложник на ядрените оръжия достатъчно дълго Снимка: ЕПА / БГНЕС

Световната общност трябва да се въздържи завинаги от тестване на ядрени оръжия, този тип оръжия трябва да останат в историята

Това заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш в „Туитър“, предава агенция Фокус.

Нашият свят бе държан като заложник на ядрените оръжия достатъчно дълго. Тези смъртоносни устройства не гарантират нито победа, нито безопасност, те са предназначени само да унищожават. Нека гарантираме, че тестовете [на ядрени оръжия] ще приключат завинаги и нека пратим ядреното оръжие в историята веднъж завинаги“, написа генералният секретар.

На 29 август се отбелязва Международният ден срещу ядрените опити. Учреден е от Общото събрание на ООН на 2 декември 2009 г. (резолюция 64/35) по инициатива на Казахстан. Изборът на дата е свързан със затварянето на 29 август 1991 г. на Семипалатинския ядрен полигон в Казахстан, един от най-големите в света. Денят се чества ежегодно от 2010 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    русенец
    ООН трябва да остане в историята, защото историята му показа, че не успя да предотврати или да завърши един военен конфликт или друга криза. Колкото до ядреното оръжие, то не е средство за победа, а за възпиране. Добре е да го няма, но докато има оръжия и войни ще има и ядрено оръжие.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари