ООН: 10 милиона украинци са напуснали домовете си

0
Една четвърт от населението на Украйна, са напуснали дома си от началото на войната
Една четвърт от населението на Украйна, са напуснали дома си от началото на войната

Една четвърт от населението на Украйна, са напуснали дома си от началото на войната

Върховният комисарят по правата на човека към ООН съобщи, че от началото на конфликта в Украйна досега са били убити най-малко 902 цивилни, а близо 1 500 ранени, предупреждавайки, че действителният брой вероятно е "значително по-висок", предава Ройтерс.

Повечето жертви са следствие на експлозивни оръжия като артилерийски и минометен обстрел. Експертите смятат обаче, че реалният брой на загиналите е значително по-висок, защото има много места, като обсадения пристанищен град Мариупол, където мониториногвия екип няма достъп и не може да потвърди жертвите.

Десет милиона украинци, или повече от една четвърт от населението на страната, са напуснали дома си от началото на войната, включително 6,5 милиона вътрешно разсени хора, сочат данни на Агенцията за бежанците към ООН, цитирани от Франс прес. Над 3 милиона и 300 хиляди са избягали в чужбина, другите са се насочили към по-малко засегнатите от военни действия райони на Украйна. 90% от бежанците са жени и деца, посочва още агенцията.

Първоначално агенцията на ООН изчисли, че около 4 милиона души могат да напуснат Украйна заради войната, но този брой вече е почти достигнат, като към днешна дата оценките показват, че броят на бежанците зад граница е достигнал 3,389 милиона, от които над 1,5 милиона са деца.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари