Омбудсманът: Единствено в България няма решение на въпроса с вечния длъжник

1
Колекторските фирми нямат контрол
Колекторските фирми нямат контрол

Единствено в България няма решение на въпроса с вечния длъжник.

Това каза омбудсманът Диана Ковачева в интервю за предаването „Тази сутрин“ по БТВ.

Само в България няма решение на въпроса и хората са преследвани без право да получат нов шанс и да започнат живота си на чисто. Имаше инициативи за законодателни промени. Миналата година омбудсманът предложи на депутатите проект на закон за личния фалит. Това е единият начин за решаване на проблема, а другият вариант е с абсолютната давност, която се предлага за втори път, но беше отхвърлена. Абсолютната давност е може би по-бързият и елегантен начин за решаване, но въпросът на хората трябва да бъде решен, защото някои от тях се крият цял живот и работят без трудов договор. Не е редно да не се даде възможност на хората, когато наистина обективно не могат да си плащат и няма какво повече да им се вземе“, посочи тя.

Идеята е това законодателство да бъде насочено към добросъвестните хора, които не могат да си плащат. Въпросът с вечния длъжник ще дисциплинира кредиторите, защото ако фирмите не могат да съберат своите вземания до 10 години, те ще се погасят по давност. Ще се погаси правото на принудително изпълнение, иначе самото задължение ще продължи да съществува, но този въпрос ще бъде решен“, каза още Ковачева.

С решаването на проблема с вечния длъжник няма да се реши проблемът с колекторските фирми обаче. Те и в момента се опитват да събират задължения, които са погасени по давност. Този въпрос също не е решен. Изпратих преди месец изпратих информация до парламента, Правна комисия и министъра на правосъдието с настояване да бъде решен този пакет от въпроси – вечният длъжник, защитата на третите лица - поръчителите, фирмите за бързи кредити и колекторските фирми. Тези проблеми тормозят хората и нараснаха особено много в условията на извънредното положение. Често хората не знаят, че дългът им е продаден на друга фирма. Имах случай на жена, която е наследила дълг от починалия си баща и е била потърсена и от ЧСИ, и от колекторска фирма. Хората са притеснени от липсата на регулация“, добави омбудсманът.

Докато от частните съдебни изпълнители можеш да се оплачеш и има контрол от страна на Министерството на правосъдието, колекторските фирми нямат контрол. По отношение на фирмите за бързи кредити също има много проблеми. Има хора с по 10 бързи кредита. Как обективно човек може да си плати толкова бързи кредити, като част от тях са свързани с неравноправни клаузи. Съветвам хората много внимателно да четат договорите. Проблем е, че не се проверява достатъчно добре кредитоспособността на хората и се отпускат кредити на хора, които те не могат да върнат и така се стига до вечния длъжник. Когато имаш няколко бързи кредита и не можеш да ги плащаш, започват да те преследват и няма как да се спасиш. С 30% се увеличиха жалбите само за два месеца, може би защото проблемите рязко нараснаха. В регистъра на БНБ има 196 регистрирани фирми за бързи кредити, но само 8 от тях членуват в Асоциацията на отговорните фирми за небанково кредитиране. Това са само 8 от 196 фирми“, посочи тя.

Когато има неравноправни клаузи в договорите и хората се сетят да атакуват в съда тези фирми, тези клаузи отпадат, но общите условия ги предвиждат и те се появяват в следващия договор отново. Това трябва да бъде регулирано и липсата на уредба пречи.

Съветвам да има промяна и КЗП да започне да следи общите условия, защото когато тези клаузи, такси и неустойки бъдат отменени в съда, после те се появяват отново“, допълни Ковачева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари