Олаф Шолц зове германския бизнес да "диверсифицира сега" търговските си партньори

0
Канцлерът се завърна след 12-часовото си посещение в Пекин
Канцлерът се завърна след 12-часовото си посещение в Пекин Снимка: iStock / Getty Images

Канцлерът се завърна след 12-часовото си посещение в Пекин

Канцлерът Олаф Шолц призова германския бизнес да "диверсифицира сега" търговските си партньори, предаде Ройтерс, цитиран от БНР.

Призивът дойде в отговор на критиците, които упрекват Шолц, че поставя страната си в икономическа зависимост от Китай.

Ден след завръщането си от 12-часовото си посещение в Пекин канцлерът увери съпартийците си - социалдемократи, че има "ясен план" за разнообразяване на доставчиците, в случай че отношенията с Китай се влошат "след 10 или 30 години". Рискът е най-вече за автомобилостроителите и компаниите, които разчитат на Китай за доставките на литий, никел и кобалт. Според Шолц пълно отстраняване на риска може да отнеме 10 до 15 години.

Канцлерът изтъкна, че вчерашната визита в Пекин си е струвала най-малкото заради общата декларация с китайския президент Си Цзинпин против всякаква употреба на ядрено оръжие в Украйна.

Въпреки категоричната си позиция против ядрена ескалация, Си Цзинпин се въздържа от директни критики към Русия и не я призова да оттегли войските си от Украйна.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    daskal
    След бурната ви "диверсификация" вече производството ви се измести в сащ, т.е. сте тотално зависими от агресора сащ! И икономиката ви започва и предстои да е в упадък, щом се "диверсифицирахте" и фирмите ви си местят производството при терориста сащ! Вие се подчинихте на агресора сащ, който завладя европа!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари