Олаф Шолц: Енергийната криза все още не е приключила

1
Високите цени на природния газ все още оказват напрежение върху икономиката на Германия
Високите цени на природния газ все още оказват напрежение върху икономиката на Германия Снимка: Олаф Шолц / Facebook

Високите цени на природния газ все още оказват напрежение върху икономиката на Германия

Енергийната криза в Германия "определено не е приключила", като високите цени на природния газ все още оказват напрежение върху икономиката на страната, заяви канцлерът Олаф Шолц пред законодателите в Бундестага, предаде Блумбърг.

Германия беше сред най-силно засегнатите страни, когато Русия ограничи доставките на газ по тръбопроводи за Европа през миналата година, повишавайки разходите за енергия и принуждавайки Берлин да предостави милиарди евро, за да облекчи бремето от растящите сметки за електроенергия и газ. Според МВФ страната е единствената от формата Г-7, чиято икономика се очаква да се свие тази година.

Но въпреки че енергийните цени все още са над нивата отпреди кризата, те са предимно под горните ценови граници, определени от немското правителство, и ще позволят постепенно премахване на енергийните субсидии през следващата година, отбеляза Шолц в своята реч пред парламента, предаде БНР.

Междувременно съоръженията за съхранение на газ са толкова запълнени, че в Германия не очакват внезапни скокове на цените тази зима, каза още той и добави:

"Въпреки това, ако цените на енергията неочаквано се покачат драстично отново, винаги сме в състояние да предприемем контрамерки в кратък срок".

Правителството на Шолц е изправено пред бюджетна криза, след като взетото преди време важно решение от Конституционния съд на Германия означава, че десетки милиарди евро дълг в специални фондове - включително тези, използвани за намаляване на сметките за енергия за домакинствата и бизнеса - ще трябва да бъдат отчетени в редовен федерален бюджет.

В понеделник управляващата коалиция на страната одобри допълнителен бюджет за 2023 г., който включва преустановяване за четвърта поредна година на т.нар. "дългова спирачка" - правилата, ограничаващи нетните нови заеми.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    2
    фена на Путин
    А защо не пише, че на тази реч на путьото Олаф, са му се смяли всички в бундестага ? Осмя ли са го, като първия гугушчук. Да пусна ли видео да се посмеете и вие ? Обяснява как ще помагали на нуждаещите се и всички избухват в смях. Мисиро-"медии". Ако бесарската проститутка заквичи, пускам линк да ви образовам, как стоят нещата.
  • 1
    1
    яяяяяяя
    А, чекай бе БАце. Тя кризата тепърва започва...
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари