Окончателно, русенка осъди Общината за 30 000 лева

10
Решението на Окръжен съд – Русе бе потвърдено от по-горната инстанция и влезе в сила
Решението на Окръжен съд – Русе бе потвърдено от по-горната инстанция и влезе в сила Снимка: Dunavmost / Архив

Решението на Окръжен съд – Русе бе потвърдено от по-горната инстанция и влезе в сила

Решението, с което е осъдена Община Русе да плати на жена 30 000 лв. обезщетение за неимуществени вреди от непозволено увреждане, бе потвърдено от по-горната инстанция и влезе в законна сила.

На 09.12.2019 г. след обяд 56-годишната тогава жена вървяла по ул. „Муткурова“ със своя приятелка. В участъка зад операта тротоарът бил с изронени плочки. Жената се спънала и паднала по лице. Приятелката й я завела до дома й, почистила раната на веждата и я сложила да си легне. На следващия ден й звъняла, но тъй като не получила отговор, отишла в тях. Заварила я объркана и дезориентирана, със силно главоболие. Това наложило да бъде откарана незабавно в болницата. Първоначално жената била лекувана медикаментозно, но поради липса на подобрение, й била направена сложна оперативна интервенция с отваряне на черепа за отстраняване на хематома. 17-те дни в болницата били последвани от 6-месечен възстановителен период, през който тя била на легло, изпитвала силни болки и нарушено равновесие. Освен това, не можела да работи, изпитвала неудобство от белега на главата, не искала да контактува с хора, била отчаяна и често плачела. За обезщетяване на неимуществените вреди от разстройството на здравето, временно опасно за живота, се обърнала с иск към съда.

Окръжен съд – Русе счете, че Община Русе не е изпълнила законовите си задължения да поддържа изправността на пътя и прилежащите зони и не е организирала движението по начин, който да гарантира безопасността на пешеходците. Наведените възражения за съпричиняване са отхвърлени от съда с мотива, че жената е била с подходящи за сезона зимни боти с равна подметка, движела се е бавно и липсват доказателства да е допринесла за вредоносния резултат. От приетата експертиза безспорно са установени телесните увреждания и проведеното лечение, поради което на ищцата е присъдено обезщетение 30 000 лв. ведно със законната лихва и разноските по делото.

И двете страни в процеса обжалвали този размер, но според въззивния съд не са налице основания нито за намаляването му, нито за завишаването му. Тричленният състав е счел, че Окръжен съд – Русе правилно е оценил наличието на белег, отраженията върху емоционалното състояние на жената, шестмесечия период на възстановяване, а също така и оплакванията от главоболие и нестабилност, които ще продължат и занапред.  

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    7
    До 5
    Хубавото е че не си съдия! Господ си знае работата
  • 6
    6
    До ХАГА
    Пенчо ти ли си бе, мамин сине? Хубаво е в почивките между осеменяванията на служителки, да си изпълняваш задълженията като градоначалник. Само с фотоси и изяви по медии и фейсбук не става.
  • -2
    5
    ХАГА
    За 30000лв аз бих си счупил даже и крак, щом съда така с лека ръка отсъжда дела срещу общината. Ако бях съдия и аз щях така да си пиша активи на гърба на друг, че да изглежда все едно върша някаква работа. Виждал съм хора да се спъват в перфектно равен тротоар - там явно общината се е престарала - угодия няма.
  • 4
    4
    Русе
    А бе верно ли прокурор Кертиков се представял за съдия? :)))))))))))
  • 10
    3
    Аз
    Съдете общинарите за всяка забелязана нередност, но нека наложените глоби или поне прицент от тях да се плащат от мързеливите чиновници- назначени пожизнено и несправящи се със задълженията си!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари