Окончателно: Остава 9% ДДС за ресторантьорите

0
Фитнесите и хотелите с намалена ставка до края юни
Фитнесите и хотелите с намалена ставка до края юни Снимка: Народно събрание / архив

Фитнесите и хотелите с намалена ставка до края юни

Парламентът прие на второ четене законопроекта за изменение и допълнение на Закона за данъка върху добавената стойност, предаде “Фокус".

Законопроектът е част от пакета данъчни закони, предложени от Министерството на финансите.

Една от най-важните промени е свързана с диференцираните ставки за ресторантьорите, фитнесите и туроператорите. В Комисия през миналата седмица депутатите решиха ДДС-то за ресторантьорите и фитнесите да остане 9% и през следващата година, а това на хотелиерите да отпадне.

В зала обаче окончателно решение, което бе взето, е, че ресторантьорите остават на 9% ДДС, докато това на хотелиерите и фитнес центровете се запазва на 9% до средата на годината (бел. от ред. - 30 юни 2024 година).

9%-ото ДДС за ресторантьорите остана с подкрепата на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, “Възраждане", ДПС, БСП и един от ИТН. Изненадваща бе подкрепата на втората политическа сила, която първоначално бе против това.

Обсъжданията

От ПП-ДБ предложиха редакционна поправка, която предвиждаше връщане на ставките на 20% ДДС за ресторантьорите и фитнес центровете, а хотелиерите трябваше да останат на 9% до средата на 2024 година.

ИТН подкрепиха тази идея. Мартин Димитров от ПП-ДБ обясни, че преференцията за ресторантьорите никой не може да я обясни. Той се обърна към ГЕРБ-СДС и ДПС, казвайки, че именно те са алармирали за 3%-ия дефицит.

От “Възраждане" разкритикуваха предложението намалената ставка за туризма да е до средата на годината. По думите му именно тогава започва активния сезон. Те обаче подкрепиха идеята ставките за ресторантьорите да бъде 9%.

Асен Василев обясни, че според Европейската директива сектор “Туризъм" трябва да бъде с максимална данъчна ставка. Василев обясни, че досегашното намаляване е било дерогация. Финансовият министър поясни, че страната ни може да понесе санкции заради това удължение.

По отношение на ставката за ресторантьорите Асен Василев каза, че щом мерките за изсветляване на бранша не са били приети, то ДДС-то трябва да се върне на 20%.

Ирена Димова от ГЕРБ предложи ресторантьорите да останат на 9% до края на следващата година, а фитнес центровете и туристическия бранш да са с намалена ставка до средата на годината. Предложението и бе подкрепено от залата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    Jounbet
    Кой си защитава бизнеса?! Подадеш им пръст,а те ти захапват ръката!!! До кога ще ги галим по главичките? Всички са равни!!! Не може лекарства с 20%, а ресторанти с 9%!!! Кой пак се поддаде на натеска на наглите?!!!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари