ОИЦ - Русе с отчет и равносметка на пресконференция в Нисово

2

Областният информационен център–Русе направи равносметка на изтичащата 2015 година и на 4-те години от съществуването си и изнесе данни за ефекта от инвестирането на европейски средства в българската икономика през първия програмен период.

Това се случи в събота на изнесена пресконференция в природозащитен комплекс „Ломовете“ в село Нисово.

Така журналистите имаха възможност да видят новоизградения Център за изследване, обучение, симулация и анализ на биоразнообразието в ПП „Русенски Лом“, който се реализира по проект за устойчиво управление на парка по ОП „Околна среда 2007-2013“.

Общата сума на инвестицията е над 4,2 млн. лева. Освен модерната и многофункционална сграда по проекта са построени още кула за наблюдение на птиците, адаптационна клетка в карстовите скали за пострадали птици, като част от дейностите по проучване и опазване на уникалните видове в Природния парк.

В комплекса ще се ползват възобновяеми източници на енергия. За целта са изградени соларни панели и система за производство на пелети от зелена маса.

По време на пресконференцията представителите на медиите бяха запознати с анализ на ефектите от инвестираните европейски средства през първия програмен период. Благодарение на инвестициите от 7-те оперативни програми,

Програмата за развитие на селските райони и Програма „Рибарство“ БВП на България към края на тази година се очаква да бъде със 101 %  по-висок от БВП, в случай че тези средства липсваха, поясни експертът Габриела Стефанова, позовавайки се на данните от модела SIBILA.

Анализът показва още, че през този период 80 % от публичните инвестиции у нас са реализирани с европейски средства,  работните места са с близо 372 хиляди повече, безработицата е с 6,2 % по-ниска , а средните работни заплати са  с 9,5 % по-високи.

Европейските фондове са довели до 6 пъти по-голям обем на производството,  8 пъти по-голям ръст на разходите за възнаграждения, до 4,5 пъти повишаване на инвестициите в ДМА и до над 4 пъти по-високи печалби в Северен централен район.

Най-значително е въздействието на еврофондовете върху регионите с по-слабо икономическо въздействие.

Екипът на ОИЦ-Русе отчете още пред журналистите дейността по своя проект по ОП „Техническа помощ 2017 -2013“. През 2015-а центърът е провел 65 събития със 1974 участници, а за целия период от съществуването си – 205 събития със 7015 участници.

През 4-те години от експертизата на екипа са се възползвали над 4 400 посетители, а публикациите в медиците за дейността на центъра са 1873.

Пред представителите на медиите управителят на ОИЦ-Русе Камелия Златанова обяви, че проектътпродължава по новата ОП „Добро управление“ до края на 2018 година.

В навечерието на Коледа и Нова година тя пожела на всички журналисти здраве, творчески успехи, повече позитивни новини и ползотворното сътрудничество с ОИЦ-Русе да продължи.

Журналистите бяха изненадани с подаръци и хумористични късмети. Екипът на центъра се беше погрижил и за почерпка, чието финансиране беше осигурено от наградата на карнавала, която той спечели заради преобразяването си във Венецианската комисия.  

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари