Осигурени са над 500 милиона лева за интегрирани инвестиции в пет области в Северна България

0
Необходимо е активно да се работи за насърчаването на контакт между различни заинтересовани страни, смята областният управител на Русе
Необходимо е активно да се работи за насърчаването на контакт между различни заинтересовани страни, смята областният управител на Русе Снимка: Областна администрация - Русе

Необходимо е активно да се работи за насърчаването на контакт между различни заинтересовани страни, смята областният управител на Русе

Преодоляването на регионалните различия и възможностите за създаване на концепции за интегрирани териториални инвестиции /ИТИ/ обсъдиха областните управители на Русе и Силистра съответно Данаил Ковачев и Минчо Йорданов. От срещата, в която участваха и техните заместници Георги Георгиев и Илиян Великов стана ясно, че вече е отворен първият прием за концепции, като крайният срок за кандидатстване е 27 септември чрез електронната система ИСУН 2020. Формулярът за кандидатстване съдържа основна информация за планираните мерки и дейности, индикатори, индикативен бюджет, план график за изпълнение и други елементи, според изискванията на Управляващия орган. Концепцията за ИТИ представлява комбиниране на проектни идеи, включващи мерки за разрешаване на регионални ключови проблеми и осъществяване на конкретна цел от Интегрираната териториална стратегия за развитие на Северен централен регион за планиране. В тяхното разработване и изпълнение могат да участват като партньори представители на местни власти, институции, бизнес, НПО и др. Общият ресурс за изпълнението на ИТИ е разпределен по финансиращи програми и по райони за планиране. Водеща е Програма „Развитие на регионите“, а по 10% от бюджета си за интегрирани териториални инвестиции предоставят и програмите „Развитие на човешките ресурси“, „Образование“, „Иновации и конкурентоспособност в предприятията“, „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“ и „Околна среда“. Общият бюджет за Северен централен район, включващ областите Русе, Велико Търново Габрово, Разград и Силистра е 532 126 260 лв., съобщиха от Областна администрация - Русе.

Според областния управител Данаил Ковачев през следващия месец е необходимо активно да се работи за насърчаването на контакт между различни заинтересовани страни – общини, представители на национални институции, местни общности, бизнес, НПО, научни среди и гражданско общество. „Надявам се, че средствата от тези фондове ще бъдат разходени за проекти, които ще имат сериозен ефект върху жителите от Северен централен район“, коментира Ковачев и отбеляза, че той и екипът му са готови да съдействат по всякакъв начин за сформирането на партньорства и подпомагане на заинтересованите страни при реализирането на подобни значими инвестиции в областта. Ковачев призовава този тип инвестиции да имат стратегически и комплексен характер и да бъдат фокусирани върху внедряването на иновации, които да доведат до реално подобряване качеството на живот в съответния регион.

По-подробна информация за ИТИ може да бъде представена от Областните информационни центрове.

Допустимите дейности са инфраструктурни мерки за насърчаване на икономическата активност; енергийна ефективност и устойчиво обновяване на сгради; устойчива мобилност, включително градска мобилност; пътна инфраструктура, функционални връзки и пътна безопасност; зелена градска инфраструктура и сигурност в обществени пространства; образователна инфраструктура и оборудване; здравна и социална инфраструктура; жилищно настаняване; култура, спорт и туризъм.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    3
    Змей
    Менчо,кради докато можеш че наесен няма
  • 0
    2
    ...
    Когато видя скапани супер дърти уроди да обсъждат политики и големи бюджети ми се повръща. Това е мръсна номенклатура нямаща нищо общо с новия модерен свят. Когато видя 30-40 г. максимум, мъже, да го правят, тогава бих приел, че тази страна има шанс. Стига да не са промити подлоги на сащ, като политическият хомосексуалист я. божанков.
  • 4
    1
    Фатмак
    СОТ-аджията пак не знае как да застане, камоли да каже нещо… Вижте как се е излегнал с увиснало чене срещу колегите си и гледа като дебил! Дано е мълчал, че да не му разберат диагнозата и в Силистра!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари