Огромно свлачище в Оряхово понесе къщи към Дунава

0
Кметът на града Росен Добрев нареди на обитателите да се евакуират в осигурена от общината сграда
Кметът на града Росен Добрев нареди на обитателите да се евакуират в осигурена от общината сграда

Огромно свлачище в крайречния квартал на Оряхово "Зелена бара" отново се активизира и понесе десетки къщи към Дунав. Проблемът с раздвижващите се земни маси всяка пролет притеснява хората от десетилетие и поради това много домове отдавна са необитаеми.

Кметът на града Росен Добрев нареди на обитателите на застрашените от струтване къщи да се евакуират в осигурена от общината сграда. Останалите повече възрастни хора обаче предпочитат да останат в пропукващите се пред очите им домове в опит да спасят имуществото си.

За укрепването на свлачището общината спечели още преди години проект за 7,7 млн. лв. Досега в укрепителни работи са усвоени 6,5 млн. лв., отишли за изграждане на километър и половина бетонни стени и два огромни колектора за събиране на подпочвените води.

След това обаче финансирането на проекта неочаквано спря преди да се завърши цялата дренажна система. За нея пък ще са нужни още около 1 млн. лв., които кмета Добрев поискал от правителствената комисия за борба с бедствията. Все още обаче няма отговор на спешното му искане.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари