Огнян Боюклиев: Защо криха, че в украинското зърно има забранени от ЕС препарати?

3
Да запазим българското производство. Зърното е базата, без него няма ни месо, ни мляко, призова доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН
Да запазим българското производство. Зърното е базата, без него няма ни месо, ни мляко, призова доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН

Да запазим българското производство. Зърното е базата, без него няма ни месо, ни мляко, призова доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН

„Забраната на вноса на селскостопански продукти от Украйна в страната ни трябваше да стане още в неделя, след като Полша, Унгария и Словакия забраниха вноса на продукцията. Имаше опасност тези продукти да са тръгнали към нашата граница. Не изключвам това да е станало.” Това заяви доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН в ефира на NOVA.

„Ние трябва да запазим земеделските си производители. Зърното е базата, без него няма да има нито мляко, нито месо”, категоричен е ученият от БАН. Той препоръча да подпомогнем традиционния български хляб, а не този, който се предлага във веригите, защото там се ползват чужди закваски.

Ученият обясни защо три европейски страни отказват да внасят украинско зърно. „Аргументът на Полша да спре вноса на украинско зърно беше, че те са хванали токсини в царевицата, използване на ГМО, употребата на забранени от ЕС препарати. Нашият земеделски министър защо досега мълча? Къде криха тази информация”, запита Боюклиев.

Забраната не означава отказ от солидарността с Украйна, а за спазване на законодателство и премахване на колизията между общата селскостопанска политика на ЕС и геополитиката. Днес вече се говори за обмитяване на зърното от Украйна.

Според него най-добра е идеята на Унгария, която иска транзитна такса. „В България транзитът на украинска селскостопанска продукция може да стане за 24 часа. Много е вносът на украинско зърно в нашите складове, това го знаят всички”, заяви той.

Украйна е асоцииран член на ЕС от 2018 година. „В договора за асоцииране има търговски регламент, който казва какви стоки, в какви количества и квоти, като постепенно се стига до нулева квота през 2024 г. Те могат да внасят всякакви стоки, но трябва да отговарят на същите изисквания като нас. България сме минали този път”, припомни той.

Доц. Боюклиев е категоричен, че няма спор за солидарността с Украйна. „Споразумението беше за реекспорт към трети страни. Украинците нарушават споразуменията. Солидарността се изразява, че ние им осигуряваме безпрепятствен реекспорт за трети страни за стоките, които не отговарят на европейските стандарти”, каза представителят на Института за икономически изследвания към БАН.

Напълнили са нашите складове, особено на маслодайните култури – 30-40%. „Нашите производители разчитаха на договорки да продадат своя слънчоглед, изведнъж се оказва, че няма кой да им го изкупи. Украинското зърно е по-евтино. За българското зърно неговото производство е започнало през пролетта на миналата година и е прибрана реколтата есента на м.г. През това време земеделците са влагали в тази реколта. Тогава и дизелът, и азотните торове бяха скъпи, даже дефицитни. В Украйна това го е нямало. Ако ние използваме ГМО сортове и препарати, забранени за използване в ЕС, те осигуряват по-големи добиви. Българските производители се съобразяват с това”, обясни доц. Боюклиев.

„Част от украинските яйца дойдоха в България, едните отговарят на изискванията, другите са преопаковани. БАБХ с целия си антураж от 7 000 чиновници къде бяха, защо мълчаха”, запита Боюклиев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    1
    Хаха
    Смешник. Все едно, че в нашето няма.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари