Огнищата на африканска чума в Румъния се увеличават

0
Веднъж проникнала в дадена държава, болестта предизвиква значително мащабни загуби за националната и международната търговия
Веднъж проникнала в дадена държава, болестта предизвиква значително мащабни загуби за националната и международната търговия

Румъния съобщава за увеличаване на броя на огнищата на африканска чума по свинете, регистрирани на територията на страната, предават местни и световни средства за масова информация, цитирани от Агенция Фокус.

Миналия месец националният орган по безопасност на храните на Румъния (ANSVSA) потвърди за появата на огнище на африканска чума по свинете в развъдната ферма в южно от град Тулча, разположен в централната част на страната. Всички прасета в стопанството – общо 44 582, ще бъдат унищожени.

Кланичните трупове на свинете се унищожават под официален надзор с подкрепата на Министерството на отбраната, което донесе четири мобилни инсинератора" (инсталация, в която се изгарят отпадъци с вредни вещества – бел.р.), поясни националният орган по безопасност на храните на северната ни съседка.

Започнала при диви свине в района на Тулча през май, огнища на болестта след няколко дни бяха се потвърдиха и при домашни прасета, отглеждани в заден двор. Над 240 огнища при домашни свине бяха регистрирани за месеците юни и юли в района на Тулча. 

Специализираното издание Farm Journal's Pork съобщи, че румънските власти все още не са наясно какво е причинило възникването на огнищата на АЧС. Припомнено бе обаче, че по-рано на територията на страната бяха открити заразени с АЧС продукти, внесени от Украйна.

Африканската чума по свинете (АЧС) е едно от най-важните заболявания при домашните и дивите свине поради своите високи нива на смъртност, липсата на лечение и ваксина. Веднъж проникнала в дадена държава, болестта предизвиква значително мащабни загуби за националната и международната търговия, поминъка на свиневъдите и ловното стопанство. 

Фактори за разпространението на болестта са движения на диви свине, ниска биосигурност в свинефермите, както и разнасяне на заразата от туристи, работници, ловци и др.

На 04.07.2018 г. Румъния потвърди огнище на болестта при домашни прасета (тип „заден двор“) на 100 км от северната границата на България, в района на Констанца. Тогава Българската агенция по безопасност на храните предприе редица мерки за опазване на страната от навлизането ѝ:

-контрол на движението на домашни свине и на биосигурността в свиневъдните обекти. Експерти на БАБХ ще посетят отново всички свиневъдни обекти в страната, за да инструктират собствениците им за превантивните мерки, които трябва да спредприемат за не позволят навлизането на тази болест.
-ловните сдружения ще засилят наблюденията върху популацията диви свине, както и се провеждат обучения на ловци за разпознаване на признаци на заболяването, проби, които да бъдат предоставени за изследване, биосигурност при лов и обработка на трупа;
-разработване на мобилно приложение за докладване на остреляни и намерени болни, умрели свине и взетите от тях проби;
-изграждане на електропастири за контрол и недопускане движение на диви свине през сухопътната граница с Румъния;
-контрол на граничните пропусквателни пунктове в цялата страна – контрол на транспортирането на живи животни, дезинфекция на превозните средства и контрол върху личния багаж на пътниците (забрана за въвеждане на свинско месо, суровини и храни, съдържащи такова, конфискация и унищожаването им);
-Българската агенция по безопасност на храните, Изпълнителна агенция по горите и ловно-рибарските сдружения са стартирали информационна и обучителна кампания за фермери, кметове, туристи, бизнес оператори, ловни сдружения.

На 19 юни 2018 г. Националният диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт потвърди положителни резултати за болестта Чума по дребните преживни животни (PPR) в животновъдни обекти в село Воден, общ. Болярово, обл. Ямбол. Заболяването е констатирано за първи път на територията на страната и на Европейския съюз, като пробите са изпратени за потвърждение в референтната за чума по дребните преживни животни лаборатория на ЕС – CIRAD, Франция.
Заболяването не е зооноза – т.е. не е опасно за хората, но е изключително опасно за овцете и козите. Наличие на заболяването на определена територия рязко ограничава възможността за търговия с животни, както и с животинска продукция.
Тогава с цел ограничаване разпространението на болестта Българската агенция по безопасност на храните незабавно разпореди предприемане на мерки, част от които са:

1. Извършване на епизоотично проучване и проследяване през последните три седмици преди датата на съмнение на движения на дребни преживни животни, продукти получени от тях и странични животински продукти добити от тях, фуража и на транспортните средства, свързани с обектите.
2. Определяне на:
· Три /3/ км предпазна зона около засегнатите обекти, в която влиза с. Воден, общ. Болярово;
· Десет /10/ км наблюдавана зона около с. Воден, общ. Болярово, обл. Ямбол, в която влизат следните населени места от община Болярово: гр. Болярово, с. Вълчи Извор, с. Горска Поляна, с. Крайново, с. Малко Шарково, с. Ружица, с. Странджа, с. Шарково, с. Ситово, с. Иглика, с. Мамарчево.
3. В населените места в 3-километровата Предпазна и 10-километровата Наблюдавана зона да се извърши:
· Преброяване и актуализация на данните за дребните преживни животни и животновъдните обекти;
· Ежеседмични клинични прегледи за чума по дребните преживни животни и други заразни болести във всички обекти за дребните преживни животни, като резултатите от прегледите да бъдат документиратни;
· Взeмане на двойни кръвни проби (цяла кръв и серум) от всеки един обект с дребни преживни животни по схема за откриване на 5% разпространение с 95% достоверност и изпращането им за изследване за чума по дребните преживни животни.
4. В граничните общини Царево, Малко Търново и Средец от област Бургас, Болярово и Елхово от област Ямбол и Тополовград и Свиленград от област Хасково се забранява:
1. Търговията, придвижването и транспорт на дребни преживни животни с изключение на тези предназначени за незабавно клане и след разрешение от официален ветеринарен лекар или на такива преминаващи транзит;
2. Търговията, придвижването и транспорт на едри преживни животни, отглеждани в обекти заедно с дребни преживни животни с изключение на:
a. тези предназначени за незабавно клане и след разрешение от официален ветеринарен лекар;
b. животни от държави членки, преминаващи транзит;
c. транспортиране на ЕПЖ след получаване на разрешение от Централно управление (ЦУ) на БАБХ
3. Организиране на пазари и изложби на дребни преживни животни;
4. В случаите на извършване на транспорт на ДПЖ след разрешение на ОВЛ, транспортните средства подлежат на задължителна дезинфекция преди товарене и след разтоварване на животните.

Седмица по-късно, на 28 юни 2018 г., БАБХ обяви второ огнище на чума по дребните преживни животни в с.Кости, общ. Царево, обл. Бургас. 
Предприети бяха мерки за контрол и ограничаване разпространението заболяването, съгласно Заповед No РД 11-1184/28.06.2018г. на изпълнителния директор на БАБХ и Решение на Европейската Комисия No 2018/911.
Принудително да бъдат убити по хуманен начин и обезвредени 393 отглежданите дребни преживни животни в селото (овце и кози). Собствениците на убитите животни да бъдат обезщетени, съгласно условията на националното законодателство.
В общините Царево, Малко Търново, Приморско и Средец от обл. Бургас е наложена забрана за придвижване на дребни преживни животни, с изключение за незабавно клане, както и на продукти, получени от тях, които не са преминали термична обработка.

Заболяването се предава при тесен контакт между животните. С цел предотвратяване неговото разпространение и засягане на нови ферми, ще бъдат извършвани проверки за нелегална търговия и придвижване на дребни преживни животни на територията на съответните области. При установяване на нерегламентирано придвижване на дребни преживни животни на собствениците (придружителите) на животните да бъдат съставени актове за установяване на административно нарушение, а животните да бъдат незабавно умъртвени и труповете ще бъдат унищожени при спазване изискванията на Регламент (ЕО) 1069/2009.
БАБХ препоръчва фермерите временно да ограничат търговията и транспортиране на животни, както и посещение на ферми. Особено важно е да се избягват пътувания до ферми в южната ни съседка.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари