Одобриха пет ваканции за учениците!

0
Определя новото разпределение на ваканциите през учебната година като козметични промени
Определя новото разпределение на ваканциите през учебната година като козметични промени Видео: БНТ

Пет ваканции предвижда Министерството на образованието и науката за учениците от новата учебна.

Това съобщи министър Меглена Кунева при представянето на новите стандарти от Закона за училищното и предучилищното образование. Те трябва да влязат в сила от 1 август, съобщава БНТ.

Есенната ваканция ще е от 29 октомври до 2 ноември, Коледната – от 24 декември до 8 януари, а зимната или междусрочната ваканция ще е от 8 до 12 февруари. Пролетната ваканция ще бъде от 1 до 9 април. Лятната ваканция за учениците от първи до четвърти клас започва на 31 май, а за тези от пети до осми клас – от 15 юни. Учебните занятия на 12 клас приключват на 19 май.

Стефана Петрова е помощник-директор по учебната част в 125-то училище в София с 18-годишен педагогически стаж. Тя определя новото разпределение на ваканциите през учебната година като козметични промени. Според нея си остава огромен периода на лятната ваканция, през който родителите трябва да намерят занимание на децата си.

Стефана Петрова: „Дори и тези от тях, които искат по някакъв начин да бъдат ангажирани и да продължават да работят върху това, което им се предлага в училище, да се занимават допълнително, трудно биха могли да го направят без това да обременява финансова семейството. Така че, би могло да се коментира като вариант преразпределението на учебното време.“

Стефана Петрова смята, че това голямо прекъсване се отразява негативно и върху създадените през годината учебни навици.

Стефана Петрова: „Истината е, че голяма част от децата са оставяни или сами вкъщи през лятото, или при своите баба и дядовци. Хубаво е, че получават внимание, но това ги извежда от ритъм за един доста дълъг период от време.“

Изместването с една седмица на датите на държавните зрелостни изпити по български език и литература в 12-ти клас и националното външно оценяване в седми клас, педагогът възприема като положителна идея.

Стефана Петрова: „Всички си даваме сметка, че няма как тези абитуриенти да са били на бал днес и утре да се явят на матура. Нереалистично е. Вариантът с изместването на изпитите след седми клас за малко по-късно е наистина добър, защото при седмокласниците имаме едно изключително голяма натоварване в средата на май, въпреки че им остава още цял месец учебно време.“

Поетапното представяне на отделните стандарти на министерството, Стефана Петрова отчита като трудност при възприемането на целия пакет.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари