Очила от ново поколение връщат зрението

0
Незрящите пациенти започват да различават очертания и текстове, написани с по-едър шрифт
Незрящите пациенти започват да различават очертания и текстове, написани с по-едър шрифт

Френска компания създаде нови високотехнологични очила.

Продуктът на Pixium Vision се казват IRIS II и съдържат три основни компонента - очила с вградена камера с имитация на работата на човешкото око, портативен компютър и очен имплант, разказва economic.bg.

Камерата улавя изображението, което се анализира и обработва от компютъра и чрез безжична връзка се подава на поставения под ретината имплант. Имплантът съдържа 150 електрода, които стимулират зрителния нерв и дават възможност на пациента да различава черни, бели цветове и около десетина отенъка на сивия цвят. 

Специалистите от Pixium Vision допълват, че след кратка адаптация незрящите пациенти започват да различават очертания, както и текстове, написани с по-едър шрифт.

В болничните тестове участват хора на Великобритания, Франция, Германия и Австрия, а с помощта на технологичните очила IRIS II става възможно справянето с мнозина дегенеративни заболявания на ретината, като например, синдромът на Ушер, дистрофията на ретината, хороидеремията и някои други заболявания. 

Технологията е подходяща за хора, при които невроните на ретината не са повредени и могат да бъдат активирани чрез слаби електрически импулси.

Източник: economic.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Група британски учени са доказали, че няма нещо във Вселената, което българите да не могат да напсуват.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари