Лекари от "Медика" съветват какво да правим при едно от най-често срещаните очни заболявания

6
Днес 14 октомври, отбелязваме Световния ден на зрението
Днес 14 октомври, отбелязваме Световния ден на зрението

Днес 14 октомври, отбелязваме Световния ден на зрението

Тази година ще премине под надслов - Обичай очите си”

Лекарите от Очно отделение към УМБАЛ „МЕДИКА РУСЕ“ обръщат внимание на едно от най-често срещаните очни заболявания, а именно макулната дегенерация свързана с възрастта.

МДСВ е заболяване, поразяващо централното зрение. Този вид зрение позволява да виждаме ясно и детайлно дори най-дребните предмети или частите от тях, изражението на хората около нас или стълбите у дома.

МДСВ е заболяване на макулата – това е малка зона в задната част на окото, разположена в центъра на ретината, която отговаря за централното зрение. При възрастните хора (обикновено след 65-годишна възраст) рискът е по-висок и симптомите прогресират с възраст. Жените са по-податливи на МДСВ от мъжете. Други рискови фактори са фамилната обремененост, светлата кожа и очи, тютюнопушенето, диетични фактори – високо-мазнинния прием и затлъстяването, артериалната хипертония, както и високата експозиция на слънчева светлина и други.

МДСВ бавно намалява централното зрение за няколко години, дори много често е незабелязано от човека. При по-редките случаи, МДСВ може да се развие с притеснителна скорост за месеци или дори понякога за седмици, причинявайки тежка и необратима централна слепота.

Видове:

1. Суха форма на МДСВ – е най-честата, причинява се от мънички натрупвания под ретината, известни като „друзи“. Най-често пациентите съобщават за „петна“ или замъглени зони в централното си зрение.

2. Влажна форма на МДСВ – тя е по-тежка от сухата и по-рядка. Проявява се с абнормално прорастване на кръвоносни съдове зад макулата, които често кървят и нарастват ненормално бързо. Тази форма често води до много бързо увреждане на централното зрение на пациента.

Какво да направя при МДСВ?

Редовни прегледи при очен лекар – след 60-65-годишна възраст, веднъж годишно е редно да се посещава офталмолог. Колкото по-рано се регистрират промените, толкова по-добри и по-големи са възможностите за лечение.

Тестване на зрението с решетката на Амслер

1. Погледнете решетката все едно гледате книга, сложете очилата си за четене ако желаете.

2. Покрийте едното око, след това се фокусирайте върху точката в центъра.

3. Ако някоя линия Ви се стори вълнообразна, изчезне или видите тъмни петна, отбележете ги на решетката.

4. Свържете се с очния си лекар.

5. Повторете с другото око.

Лекарите съветват какво може да направите при МДСВ:

 - Хранете се правилно – изследванията показват, че диетата играе важна роля за здравето на очите. С напредване на възрастта естествената защита на очите намалява и може да е необходимо малко помощ от храната и хранителните добавки, които приемате.

 - Намалете приема на холестерол!

 - Яжте храни богати на: антиоксиданти (витамин А, С,Е Цинк), Лутеин и зеаксантин, омега-3 мастни киселини!

 - Допълнителен прием на научно разработени хранителни добавки

 - Тествайте вкъщи своето зрение и ако забележите нещо извън нормата, посетете вашия офталмолог.

На болничната регистратура на УМБАЛ "МЕДИКА РУСЕ"  желаещите могат да получат брошури с подробна информация, за това коварно заболяване, включващи решетка на Амслер с тест в домашни условия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари