Очертава се напрежение в земеделския сектор на ЕС заради износа на украински селскостопански стоки

1
ЕС категорично отхвърля възможностите за ограничаване или забрана на износа на зърно от Украйна
ЕС категорично отхвърля възможностите за ограничаване или забрана на износа на зърно от Украйна Снимка: EPA / Sergey Dolzhenko

ЕС категорично отхвърля възможностите за ограничаване или забрана на износа на зърно от Украйна

Европейската комисия обеща да продължи износа на украински селскостопански продукти, въпреки нарастващите смущения на пазара по границите на разтърсваната от война страна, чрез мерки за подкрепа на Общата селскостопанска политика (ОСП).

Благодарение на успеха на инициативата на ЕС за линии за солидарност – мерки, предприети за подпомагане на износа на украински селскостопански стоки по всички възможни маршрути, и настоящата едногодишна схема за временна либерализация на търговията, която спря тарифите и квотите върху вноса на селскостопански храни от Украйна, имаше огромен наплив на украинско зърно на пазара на блока.

Въпреки че мерките предложиха така необходимата подкрепа за разкъсваната от война страна, значителното увеличение на селскостопанските стоки предизвика значително безпокойство в съседните страни, а именно Унгария, Румъния и Полша, предава EURACTIV.

Комисията по-рано обясни, че скоро ще започне процес на преразглеждане на тази схема за либерализация на търговията, след „нарастващ натиск от страна на държавите-членки“.

Междувременно източници казаха, че Полша е внесла съвместно изявление на срещата на министрите на земеделието от ЕС в понеделник (30 януари), заедно с България, Чехия, Унгария, Румъния и Словакия, подчертавайки проблемите с нарастващия внос на селскостопански продукти от Украйна. Те очакват подкрепа за фермерите, за да се справят с това.

Но въпреки слуховете, че някои страни от ЕС настояват за ограничаване или забрана на износа на зърно от Украйна, еврокомисарят по земеделието Януш Войчеховски бързо отхвърли подобни идеи.

„Нямаше нито една държава-членка, която да каже, че търговските ограничения или забраната за Украйна ще бъдат опция“, каза той пред репортери на пресконференция след срещата на министрите на земеделието. Той подчерта, че напротив, страните от ЕС са единни в подкрепата си за Украйна.

Освен това в проект на комюнике на срещата на върха ЕС - Украйна, се посочва, че ЕС ще „разгледа искането на Украйна за удължаване на мерките извън текущата валидност“, отбелязвайки „засилващиге се ефекти“ от временното спиране на всички тарифи.

Напрежение в земеделския сектор

Комисарят обаче призна тежкото бреме, което страните от ЕС, граничещи с Украйна, трябваше да понесат, като даде пример със сектора на птицевъдството, който беше силно засегнат по-специално в родната страна на Войчеховски – Полша.

"Това е така, защото има „една огромна компания в Украйна, която контролира над 70% от пазара“, обясни комисарят, подчертавайки тежкото положение на производителите в региона и факта, че трябва да се предприемат спешни действия.

Комисарят каза, че вместо това разговорът се фокусира върху начините за подкрепа на най-засегнатите държави-членки, точка, потвърдена от множество източници в залата.

„Как помагаме на засегнатите фермери? Това е, върху което се съсредоточихме – става дума за предоставяне на помощ на фермерската общност, а не за ограничаване или забрана на вноса от Украйна, подчерта той и добави, че Комисията „няма да остави фермерите сами“ в тази битка.

Източници от срещата казаха, че държавите-членки са призовали Комисията да „предложи инструменти за подкрепа на производителите от ЕС от съседни на Украйна страни, които са изправени пред затруднения“, причинени до голяма степен от „много сериозно увеличение“ на вноса на украински селскостопански продукти към пазара на ЕС.

Въпреки това, според комисаря, все още не знае как ще изглеждат подобни схеми за подпомагане.

Войчеховски представи идеята за използване на помощ за частно складиране, традиционна форма на публична намеса на ЕС, която има за цел да възстанови баланса на нарушен пазар чрез намаляване на краткосрочното свръхпредлагане.

Тази мярка е разрешена съгласно законодателството на ЕС за определени сектори като бяла захар и млечни продукти, но трябва да бъде оценена и одобрена от Комисията, ако надхвърли определена граница.

Временното складиране е една от мерките за подпомагане, установени в Регламента за общата организация на пазара, частта от програмата за субсидиране на селското стопанство на ЕС, която представлява предпазната мрежа за земеделските стопани в случай на пазарни кризи, противодействайки например на срив на цените.

Войчеховски повтори намерението си да задейства друг инструмент, а именно схемата за кризисен фонд от 450 милиона евро, която може да се използва за финансиране на извънредни мерки за противодействие на смущенията на пазара, които засягат производството или дистрибуцията.

Фондът беше задействан за първи път миналия април след атаката на Русия срещу Украйна. Активирането му отново през следващата година ще изисква съгласието на всичките 27 министри на земеделието от блока.

Въпреки че комисарят каза, че все още няма единодушна подкрепа сред държавите-членки за подобен ход, той обеща да представи инициатива, която да се използва за активиране на кризисния резерв пред колегията на комисарите.

„Като комисар, отговарящ за селското стопанство, ще направя всичко възможно, за да се уверя, че фермерите в тези страни получават подкрепа и компенсация за съхранение на прекомерни обеми“, каза Войчеховски и подчерта, че проблемът трябва да бъде решен „точно сега“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    2
    до 1
    Точно така. Уж зърното за бедна Африка беше. Помощ за фермерите значи пак ръсене на пари. Помощ и за украйна в това време. Още и още огромни суми за помощ на всякакви обатачени сектори. Добре ви нареди Владимир. Да видим само докога ще изкара ЕС да ръси огромни суми със забавяща икономика.
  • -2
    1
    Името му е прокоба.
    Тъй, тъй. Само така. Краят на Е. С. е близо.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари