Обвиниха гръцки евродепутат в сексуален тормоз

0
Алексис Йоргулис отхвърли жалбата от служителка на ЕК като „лъжа“
Алексис Йоргулис отхвърли жалбата от служителка на ЕК като „лъжа“ Снимка: European Parliament/Philippe BUISSIN

Алексис Йоргулис отхвърли жалбата от служителка на ЕК като „лъжа“

Белгийските власти поискаха от Европейския парламент да свали имунитета на гръцкия евродепутат Алексис Йоргулис (Левица на ЕС), след като служителка на Европейската комисия подаде жалба за сексуален тормоз. Евродепутатът отхвърли жалбата като „лъжа“ месец преди националните избори, информира EURACTIV.

След изявлението на председателя на Европейския парламент Роберта Мецола, Йоргулис беше незабавно освободен от партията СИРИЗА.

Според съобщения в пресата в Атина инцидентът е станал през 2020 г. и се отнася за бивша служителка на Европейския парламент, който в момента работи за Европейската комисия.

Ищецът е и активен член на Гръцката социалистическа партия (ПАСОК) и се очаква да се кандидатира на предстоящите избори.

Телевизионният канал „Скай“ съобщи, че двамата са имали връзка.

Въпросът ще бъде обсъден в Комисията по правни въпроси на Европейския парламент, а след това ще се гласува и свалянето на имунитета му в пленарна зала.

За моя голяма изненада ми съобщиха, че срещу мен е подадена очевидно невярна и клеветническа жалба за инцидент, който се твърди, че се е случил преди три години. Пред лицето на тази фалшива и обидна атака, която се случва – вероятно неслучайно – няколко дни преди националните избори, възнамерявам да водя битка за справедливостта, истината и изчистването на името ми, като поискам премахването на моя имунитет“, отбеляза Йоргулис.

Управляващата партия Нова демокрация (ЕНП) се нахвърли срещу Сириза, като поиска обяснения, а ПАСОК отбеляза, че намекът на евродепутата за атака заради предстоящите избори, е глупост.

Искането за премахване на имунитета на г-н Йоргулис е продукт на разследване от белгийските власти след жалба, подадена през 2020 г. Процедурите, следвани от белгийските власти, са в тяхната компетентност и не са „диктувани“ от трети страни, както намекнаха някои“, посочват от ПАСОК в изявление.

Гърция ще проведе избори на 21 май и се очаква Социалистическата партия да изиграе важна роля при съставянето на правителство.

Както консервативната Нова демокрация (ЕНП), така и основната опозиция Сириза (Левицата на ЕС) трябва да си партнират с ПАСОК, за да съставят правителство съгласно нов избирателен закон, който ще се прилага за първи път.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари