Общинските съветниците решиха тировете да се редят на булевард “България“

4
Дадоха срок на държавните институции до 10 август да създадат организация за решаване на проблема с тировете, които се трупат край граничния пункт Дунав мост
Дадоха срок на държавните институции до 10 август да създадат организация за решаване на проблема с тировете, които се трупат край граничния пункт Дунав мост Видео: Русе Медиа

Общинските съветници от Русе дадоха срок на държавните институции до 10 август да създадат организация за решаване на проблема с тировете, които се трупат край граничния пункт Дунав мост

Единодушно бяха гласувани декларация, предложена от Патриотите-ВМРО, и обръщение, предложено от „БСП за България“.

Съветниците подкрепят искането на жителите на Мартен да се махнат тировете от пътя Мартен - Русе и да се преместят по бул. “България“. За момента това е единственият работещ вариант при постоянния поток от камиони. Данните сочат, че от 1 до 18 юли на митническия пункт при Русе са преминали и обработени почти 43 000 тира, от които 19 264 на вход и 22 423 на изход, информира Русе Медиа.

Началникът на общинския отдел „Транспорт“ Кремена Минева обясни, че са възможни три варианта за решение – да се редят по бул. “България“, да се реорганизира движението по пътя Русе-Мартен, като камионите се редят в едното платно посока Дунав мост, а платното към Мартен да стане двупосочно,или да се редят по бул.“Тутракан“. Последните два варианта крият много рискове от инциденти, затваряне на достъп до автобусни спирки и т.н.

По темата се изказаха кметът на Мартен Димо Тонев, жители на Мартен, подкрепени от кмета на Русе Пенчо Милков и председателя на Общинския съвет Иво Пазарджиев. Въпреки че промените в организацията на движението не е в правомощията на местната власт, тъй като се касае за републикански път и е под надзора на АПИ, проблемът касае нормалния живот на хората от община Русе.

Така предложението, което обедини мартенчани и местната власт, предвижда камионите да изчакват на бул.“България“ в определени участъци:

– в участъка от спирка „Старчески дом“ (срещу х. Приста) до м-н „Метро“, в крайната дясна лента, с дължина 2,00 км за приблизително около 120 камиона;

– в участъка след Гредовия мост до пътен възел „Охлюва“, в крайната дясна лента, с дължина 900 м за приблизително около 50 камиона;

– в участъка от бензиностанция „ЕКО“ до пътен възел Николово на сигнализирания буферен паркинг (тротоара), с дължина 2,00 км за приблизително около 120 камиона.

При по-голям трафик те трябва да бъдат спирани извън територията на Русе още при Бяла, Стара Загора и др. При засилен трафик от Варна спирането на тежките камиони да става на трилентовия участък от път I-2 Русе – Разград след паркинга при с. Бъзън до ДЗС.

Ако всичко това не стане до 10 август, съветниците застават зад хората от Мартен, които са готови на гражданско неподчинение и продължително затваряне на граничния пункт Дунав мост.

Отново бе повдигнат и въпросът за такса мост и възможността отчисления от нея да остават за общината. Кметът Пенчо Милков многократно е поставял тази тема пред държавните институции, но засега без резултат. За 2020 г. от тази такса държавата е прибрала 26 млн.лв., а за 2021 – 37 млн.лв., а в същото време плаща пари на километър държавен път, без оглед на натовареност. Затова според кмета е редно да се въведе коефициент на натовареност, защото не може да се дават едни и същи пари за пътища, откъдето никой не минава, и за натоварени и амортизирани от трафика отсечки.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    3
    Па па
    От Кольо бащата на един бивш председател на общински съвет. Иво тъп си като галошшш!!!!!! Реди туровете до гаража си зад Под станцията в Здравец изток, или пред блока си, който пак е там!!!!
  • 14
    2
    Качество на материала
    Материалът в общинския съвет на Русе явно е с "много високо качество" и вместо да вземе добре обмислене решение, ще застопори тирове, сиреч шум, замърсяване с изгорели газове, затруднено движение и ред други проблеми в Русе. Написаното не означава, че се подценяват проблемите на жителите на Мартен, напротив, този проблем се "дъвче" от много време, през което можеше да се намерят по-подходящи решения, включително и да се търси съдействите на изпълнителната власт - нали има транспортен министър от Русе, който е "много загрижен" за града. Браво, велики сте, "заслужихте си" заплатите и дано ви няма в листите за следващите избори, но нали сте партийни храненици и донори за партийни каси, не знам дали това ще стане.
  • 10
    1
    Просто като фасул
    Защо не се строят надлеза само за леки мпс?!? Да отидат до Букурещ че е наблизо и да видят как се решава въпроса. ,същите могат да се построят от кехозионните европейски фондове, защото става въпрос за път Е70, който е от Европейската пътна мрежа
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари