Общината ще доплаща "Европпроектите"

0
Незавършени до края на годината ще останат за сметката на Общината
Незавършени до края на годината ще останат за сметката на Общината

Окончателните плащания за европроектите по ОП “Регионално развитие”, незавършени до края на годината ще останат за сметката на бенефициентите, които в повечето случаи са общините.

Това каза след откриването на XVI заседание на Комитета за наблюдение на програмата и второто заседание за оперативна програма “Региони в растеж” строителният министър Лиляна Пав­ло­ва.

Според нея това няма да е голям проблем, защото за тях ще се осигури дългосрочно нисколихвено кредитиране. “Рисковите проекти в момента са 32”, уточни министърът. “Първата гру­па, чиято реализацията закъсня заради обжалвания е за градски транспорт.

Други са в сферата на здравеопазването и свързаните с туристическите атракции. Бюджетът на ОПРР (2007-2013) от 3,131 млрд. лв., а рисковите проекти са за 66 млн. лв.

Въпреки това сме си поставилиамбициозната задача да се подсигуримЗа това вземаме решение за резервни проекти на стойност почти 120 млн. лв. Правилата на европрограмите ни позволяват да наддоговорим 10% над ресурса на ОПРР. Ще се вместим в тях. Голяма част от резервните проекти ще получат финансиране и заради спестени пари от други”, добави Павлова.

По думите й на първо време се одобряват 25 проекта на общини за 58 млн. лв. за градска среда, които вече се реализират, но имат и допълнителен компонент.

Общините са Варна, Велико Търново, Гоце Делчев, Доб­рич, Дупница, Казанлък, Карлово, Кърджали, Ловеч, Панагюрище, Перник , Петрич, Силистра, Смолян, Стара Загора, Шумен, Ям­­бол, София, Пловдив, Русе, Плевен, Сливен, Велинград и Свищов, Условието за получаване на средствата е да се представи договор с избран изпълнител, който да включва възможност проектът да бъде завършен до декември 2015 г.

В резервните проекти е и доставката на 5 екоавтобуса за 30 млн. лв. за градския транспорт на Стара Загора. Резервни проекти има за доставка на техника за болници за почти 20 милиона. Процедури за други 10,3 млн. лв. субсидии по ОПРР са за изграждането на социални жилища в общините София, Тунджа и Лом за 10,3 млн. лв. “За да се получи финансиране за резервните проектинай-важното условие ебенефициентите да сключат договор, задължаващ изпълнителя да свърши работата до края на годината”, категорична бе Лиляна Павлова.

Тя добави, че амбицията й е догодина по това време усвояването по старата ОПРР поне да надмине 92%. В момента то е на ниво от 81 на сто.

Източник: vNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари