Община Русе иска затваряне на частния хоспис в Лесопарк „Липник“

15
Сградата работи без лиценз, хигиенните условия са лоши, няма достатъчно персонал за обгрижване на настанените и оказване на адекватна медицинска помощ
Сградата работи без лиценз, хигиенните условия са лоши, няма достатъчно персонал за обгрижване на настанените и оказване на адекватна медицинска помощ Снимка: Община Русе

Сградата работи без лиценз, хигиенните условия са лоши, няма достатъчно персонал за обгрижване на настанените и оказване на адекватна медицинска помощ

Сградата, от която преди месец изчезна възрастен мъж, работи без лиценз за подобна дейност, установи кореспонденцията между кмета на Русе и министъра на труда и социалната политика

Частният хоспис в ЛесопаркЛипник“, в който се помещава и старчески дом, не притежава актуален лиценз за предоставяне на съответните социални услуги. Това става ясно от кореспонденцията между кмета на Община Русе Пенчо Милков и министъра на труда и социалната политика Лазар Лазаров, Агенцията за социално подпомагане и Агенцията за качество на социалните услуги.

Държавните институции бяха сезирани от кмета на Русе веднага след изчезването на възрастен мъж със съмнения за старческа деменция. 84-годишният Георги Неделчев избяга от дома в началото на март и все още се издирва от органите на МВР.

При посещението на Пенчо Милков в частния хоспис бяха установени лоши хигиена и санитарно-битови условия, недостатъчно персонал за обгрижване на настанените и оказване на адекватна медицинска помощ, както и липса на изискуемата документация за тях.

От отговорите до Община Русе става ясно, че през декември 2022 година служители на Агенцията за качество на социалните услуги са установили нарушения на място и са издали актове на собствениците. През февруари тази година Агенцията отказва да удължи лиценза на дома, но и към днешна дата той продължава да работи и от семействата на настанените се събират такси.

На 8 март служители на Агенцията за социално подпомагане са обсъдили с потребителите на хосписа възможностите да ползват държавни социални услуги.

Предвид контролните правомощия на Агенцията за качеството на социалните услуги Община Русе продължава да настоява да се предприемат незабавни действия за преустановяване на услугата, а на възрастните хора да бъде дадена възможност за живот при по-добри и здравословни условия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    8
    Петър
    Платено е на Пенчо от конкурент за бившата резиденция ,да изгони собственика Вальо Илиев.
  • 9
    7
    Ivan
    На кого е собственост този смешен хоспис!?На престъпниците От Герб?Знаят ли как се създава хоспис?Една кифла се моташе около хосписа Даниела Константинова,една пишман бизнесмен,потърсете я за инфо?
  • 15
    6
    Как е възможно
    все още да не е открит изчезналия възрастен мъж?! Нали уж се бяха включили и "подкрекпления" от Разград, нямат ли следово куче, как така от 02.03. ни вест, ни кост от човека, да не говорим че два дни след изчезването се съобщава този факт. Спокойно си стоят 2 дни в хосписа и го чакат да се върне - излязъл в студеното време без връхна дреха, без шапка... Изобщо разследват ли се при какви обстоятелства мъжът е "изчезнал". Няма си човека роднина нотариус да обяви 100 хил. лева за информация, не може да има двоен стандарт, и кой му пука за един възрастен чове. А ако е тяхния баща?!?
  • 14
    5
    Стоян
    Затваряй,да резиденцията!Абсолютна дупка е!Няма лекари, нито сестри,портиер няма,трагедия!Това не е никакъв хоспис!Кой е директора, административен мениджър?Кой е?За арест за!Подиграват се Сьс хората!Общината спи!Да дадьт обяснения какво става там!
  • 6
    4
    456
    Искам наследник от либийския гражданин Бенчо Пилкоф.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари