Община Бяла отказва да предостави контейнери за почистването на Карадере

0
Доброволци от цялата страна ще се включат в почистването на плажа
Доброволци от цялата страна ще се включат в почистването на плажа Снимка: Надежда Чипева / Капитал

Община Бяла отказва да предостави контейнери за пролетното почистването на плаж Карадере, въпреки че има събрани средства от доброволци за закупуването им, алармират представители от гражданската инициатива "Да спасим Карадере".

От групата на инициативата в социалната мрежа "Фейсбук" става известно, че позицията на кмета е, че не може да предостави банкова сметка, а отпадъците трябва да бъдат изхвърлени във Варна "откъдето са донесени". На фона на този аргумент, доброволците алармират, че местни хора си изхвърлят боклуците в нерегламентирани сметища в гората, предава Дневник.

Организаторите, за които акцията вече е традиционна, планират почистването на първи и втори май и продължават да търсят варианти за осигуряване на контейнери. Пролетните и есенните почиствания се провеждат всяка година в началото и в края на сезона. Те обновяват и информационните табели за дюните и правилата за отговорно къмпиране.

За почистването се очакват доброволци от Русе, Пловдив, Варна, Бургас, Котел, Стара Загора, Ямбол, София, Кюстендил и Шумен, както и собственици на малки хотели и вили от село Горица и от гр. Бяла, населените места в близост до Карадере.

Гражданска инициатива "Да спасим Карадере" от години работи доброволно за запазването на местността като се бори да предотврати последиците от извършваните закононарушения през годините, които позволяват застрояването на Карадере. Паралелно с това се грижи за запазването на местността и за поддържането й.

Те припомнят, че Карадере е един от трите плажа за природосъобразен туризъм, но местността задплажната ивица не е защитена от застрояване. Съгласно Подробният устройствен план ПУП Бяла-Север, който е обявен за незаконосъобразен с Решение 1121/03.02.2016 г. на Върховния административен съд, но съгласно Закона за устройство на територията е в сила.

"Да спасим Карадере" от три години предлагаме промяна в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие за запазване на незастроените местности и въвеждане на превантивна устройствена защита за тях. Съгласно национално представително проучване.

Източник: Дневник
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари