Обществените поръчки бавели новото спешно отделение в Русе

0
За всеки родител неговото болно дете изглежда тревожно, страшно и му звучи спешно, но все пак има ясни критерии за спешност в медицината, заяви д-р Даниела Дариткова
За всеки родител неговото болно дете изглежда тревожно, страшно и му звучи спешно, но все пак има ясни критерии за спешност в медицината, заяви д-р Даниела Дариткова Видео: Русе Медиа

Процедурите по обществени поръчки бавят реализацията на проекта за ново и модерно спешно приемно отделение в УМБАЛ „Канев“ - Русе, заяви председателят на парламентарната комисия по здравеопазване д-р Даниела Дариткова.

Според нея обаче вече се вижда краят на сагата, продължаваща вече три години, защото вече са обявени поръчки както за оборудване, така и за строително-монтажни дейности, а линейките вече са закупени, предава Русе Медиа.

Д-р Даниела Дариткова участва в кръгла маса на тема: „Здравеопазването като предизвикателство пред пациенти и лечебни заведения“, организирана от клуб „Медик“ към ПП ГЕРБ-Русе. Тя  изрази мнението си, че едно от най-добрите решения за по-доброто обслужване на пациентите и за работата на лекарите е въвеждането на единна национална здравно-информационна система. „Надявам се, че до края на годината това ще бъде реализирано, а от друга страна на път е реализация на един проект за инвестиции в спешната помощ. Ако той завърши успешно, смятам, че и тук в Русе ще има едно модерно спешно приемно отделение, което да отговори на очакванията на всички пациенти“, коментира тя.

Като педиатър д-р Даниела Дариткова засегна и темата спешната помощ за децата. Тя отново припомни, че според законодателството спешен детски кабинет може да има само в специализирани болници. В общия случай малките пациенти се обслужват от спешните кабинети във всяка болница. „Помощта е организирана така, че пациентите постъпват в спешно отделение, където се преглеждат от съответния дежурен лекар и ако се нуждаят от консултация и състоянието изисква такава от съответен специалист, той се извиква от стационара и се консултира детето. Такъв е начинът на организация на помощта за спешни състояния. Защото за всеки родител неговото болно дете изглежда тревожно, страшно и му звучи спешно, но все пак има ясни критерии за спешност в медицината“, обясни тя.

В момента България има един от най-модерните имунизационни календари, който тази година е променен с въвеждане на нови ваксини и отпадане на други. „Смятам, че трябва всички български родители да са спокойни за това, че качеството на ваксините е абсолютно гарантирано, защото ние имаме на разположение продукти, които са с гарантиран произход, осигурени са достатъчно ваксини, тъй като МЗ промени начина на заявките и дефицит няма да има“, коментира д-р Дариткова. Очаква се скоро да има и ваксина, която да позволява имунизация против варицела, но тя е включена като само като препоръчителна в календара.

Един от основните проблеми на здравеопазването у нас си остава и липсата на достатъчно общопрактикуващи лекари. Все по-малко млади лекари, които завършват, искат да специализират обща медицина и да стават джипита. Затова тази година се предвижда в рамковия договор да се увеличат сумите, които се заплащат на общопрактикуващите лекари – и за брой пациенти, и за дейност. Все още не е решен обаче проблемът със специализацията – тя да бъде облекчена така, че да могат лекарите да започват работа, да сключват договори и да набират пациенти, защото в момента те са ограничени в тази посока.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари