Областният управител на Русе се преклони пред подвига на илинденци

1

Отбелязаха 120-ата годишнина от избухването на Илинденско-Преображенското въстание

С възпоменателна церемония по поднасяне на цветя и едноминутно мълчание пред паметната плоча на основателите на „Тайните офицерски братства“ – Борис Сарафов и Александър Протогеров, в Русе бе отбелязана 120-ата годишнина от избухването на Илинденско-Преображенското въстание. Инициативата бе организирана от областния управител Данаил Ковачев и в нея се включиха представители на ръководената от него институция.

„Днешната дата доказва, че народи с обща историческа съдба и стремежи трябва да са заедно както в миналото, така и в съвремието си, а не да се разделят. Само ако преосмислим обективно фактите от миналото можем да сме заедно в една обединена Европа, изпълвайки стремежите на народите ни да се подкрепяме и да бъдем горди от героизма на предците ни“, коментира Ковачев. Според него историческата истина трябва да бъде отстоявана, като същевременно се направи всичко възможно за постигане на устойчивост в добросъседските отношения.

Въстанието е връхна точка в борбата за освобождение на българите от Македония и Одринска Тракия. Макар и неуспешно, Илинденско-Преображенското въстание показва на света, че поробеното население в Македония и Одринско не иска повече да търпи подтисничеството и че ще продължи и по-нататък своята борба до извоюването на националната си независимост. Въстанието е организирано и ръководено от Вътрешната македоно-одринска революционна организация (ВМОРО). Османското правителство хвърля огромни сили за неговото потушаване. В близо 240 сражения около 25 000 въстаници се сражават с 350-хилядна редовна турска войска и башибозук. Опожарени са 205 села, без покрив остават повече от 70 000 души. Броят на загиналите надминава 5000 души. Около 30 000 души от засегнатите региони на Османската империя бягат в България.

Припомняме, че министър-председателят на Република България академик Николай Денков председателства Националния комитет за отбелязване на годишнината, създаден с решение на Министерския съвет. Той ще присъства и на кулминацията на честванията – тържествената проверка /заря/, която ще се проведе тази вечер от 21:00 часа пред паметника на Незнайния войн в столицата.

Паметният знак в Русе е ситуиран в зелената площ пред бившите казарми на Пети пехотен Дунавски полк, където 14 юни 1897 г. е основано Българското офицерско освободително братство за Македония и Одринско.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 14
    5
    Изпълнител
    Не стреляйте по пианиста, той толкова може…
  • -4
    4
    Ама
    Всеки се кълне прекланя заклева в служба на народа ама накрая . В казармата след убочение има клетва в вярност към родината и се спазва иначе лошо А сега сряда и петък се кълнът като е дал клетва какво следва ако нее спази.
  • 14
    3
    обл.
    айде-пънчи 2
  • -13
    2
    евала
    Единстветният, който се сети за датата!
  • 14
    1
    daskal
    Айде... почна се...
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари