ОББ придобива "Райфайзенбанк България"

1
Приключването на сделката подлежи на одобрение от регулатора и се очаква да стане факт до средата на 2022 година
Приключването на сделката подлежи на одобрение от регулатора и се очаква да стане факт до средата на 2022 година Снимка: БГНЕС / Архив

Базираната в Белгия банка KBC (KBC - лат. букви) и базираната в Австрия Райфайзенбанк интернешънъл (РБИ) тази сутрин постигнаха споразумение KBC да придобие 100 процента от акциите на Райфайзенбанк (България) ЕАД, представляващи банковата дейност в България на РБИ (Райфайзенбанк България)

Това съобщиха от ОББ за БТА. Сделката включва и изцяло притежаваните от Райфайзенбанк България нейни дъщерни дружества Райфайзен Лизинг България, Райфайзен Асет мениджмънт (България), Райфайзен Застрахователен брокер (обслужващ лизинговите и корпоративните клиенти на Райфайзенбанк), както и Райфайзен Сървис.

Трансакцията, която е на обща стойност 1,015 милиарда евро в брой, отразява качеството на франчайза на Райфайзен и потенциала за постигане на синергии. Сделката ще има положителен ефект върху доходността на акциите от първата година нататък и капиталов ефект около -1 процентен пункт върху базовия собствен капитал от първи ред на KBC Груп, пише в съобщението.

Приключването на сделката подлежи на одобрение от регулатора и се очаква да стане факт до средата на 2022 година.

Райфайзенбанк България развива банковия си бизнес от стъпването си на пазара през 1994 г. Тя е на 6-о място на пазара с дял от 7,9 процента по отношение на активите и 8,4 процента по отношение на кредитите. Райфайзенбанк България оперира с мрежа от 122 банкови клона в цялата страна, допълвани с агентска мрежа от мобилни банкови консултанти, външни партньори и кредитни посредници. Служителите на Райфайзенбанк България наброяват 2500 души, обслужващи 635 000 клиенти.

KBC Груп присъства в българския финансов сектор от 2007 г. През 2009 г. групата определя България за един от основните си пазари. Днес KBC Груп присъства в България чрез Обединена българска банка (ОББ), ДЗИ (Застраховане), ОББ Интерлийз, ОББ Пенсионно осигуряване, ОББ Асет Мениджмънт, ОББ Факторинг, ОББ Застрахователен брокер и KBC Клон България. На 30 юли 2021 г. KBC придоби животозастрахователната и пенсионноосигурителна дейност на NN в България, се припомня в съобщението.

Намеренията са, след одобрение от регулатора, да се пристъпи към сливане между Райфайзенбанк България и ОББ, което ще позволи на KBC да укрепи позициите си на българския банков пазар. Прогнозното обединено дружество (Райфайзенбанк България и ОББ) ще постигне 18,2 процента пазарен дял по отношение на активите (спрямо 10,3 процента пазарен дял на ОББ), което е много близо до пазарния дял на пазарен играч номер 1 (19,8 процента) и на пазарен играч номер 2 (18,4 процента). Освен това обединената банка от ОББ и Райфайзенбанк България ще заеме 2-ро място по отношение на кредитите (17 процента прогнозен пазарен дял).

Йохан Тейс, главен изпълнителен директор на KBC Груп, коментира: "Наистина се радвам за това второ придобиване в България в рамките на една година". По думите му придобиването на Райфайзенбанк България е още едно доказателство за ангажимента на групата към българския пазар и за подкрепата към българската икономика.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари