Няма пари за напояване на трайните насаждения в русенско

0
В Русенския регион производителите отделят собствени средства, за да напояват градините си по време на суша
В Русенския регион производителите отделят собствени средства, за да напояват градините си по време на суша

Земеделски стопани са принудени да финансират сами изграждането на напоителни съоръжения за трайни насаждения, тъй като държавата не финансира този вид дейност.

В Русенския регион производителите, които отглеждат продукция в труднодостъпни райони, отделят собствени средства, за да напояват капково градините си, за да оцелеят насажденията им, особено по време на суша, информира БНТ Русе.

Нина Петрова е представител на земеделски производител от Великотърновско. Фирмата е залесила близо 6 000 декара с лешникови насаждения в района на Дряново и Златарица. Площите са създадени по две от мерките в предходния програмен период.

Най-ранните фиданки са засадени преди 3 години, другите – по-скоро. Дърветата трябва да започнат да дават плод най-рано догодина. Дотогава земеделският производител търси начин да направи капково напояване на градините си. Парцелите са в труднодостъпен район, разпръснати са и обработването им става често пъти ръчно.

“При тези сушави години имаме нужда от допълнително напояване с цел подобряване на добива и в тази връзка търсим начини за решение за създаване на напоителна система”, обяснява Нина Петрова.

Предходната година имаше период, в който в продължение на два месеца не падна ни капка дъжд. Тогава си дадохме сметка, че трябва да се изгради напоителна система, казва представителят на фирмата.

“Докато влязат в плододаване, дано да има яснота по въпроса и ако има и финансиране, съответно правим проучване, за да създадем такива напоителни системи и съоръжения”, добавя Петрова.

Освен с капково напояване, градините с лешникови насаждения могат да се поливат и по друг метод. Затова земеделските производители не изключват вероятността да търсят финансиране, с което да започнат сондажи за собствен кладенец. Това, обаче, е свързано с много процедури по съгласуване с различни институции и се очаква да отнеме много време.

Източник: БНТ Русе
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари