Няколко хитрости, за да предпазите банята си от мухъл

1
Плесента не само грози помещението, но и е опасна за здравето Ви
Плесента не само грози помещението, но и е опасна за здравето Ви

Плесента не само грози помещението, но и е опасна за здравето Ви

Мухълът по стените е неприятно явление, което не само разваля естетиката на ремонта на вашата баня, но би могъл да причини и вреди на здравето ви. Плесента и мухълът в банята се появяват предимно по стените и тавана. Основните причини за тяхната поява са свързани с множество фактори, като:

  • нивото на влажност в помещението е над 60%, което се счита за високо и възниква в резултат на чести водни процедури и миене, както и съхранение на вещи в банята (мокри кърпи и бельо, ако ги сушите там);
  • недостатъчна вентилация – неправилната работа на вентилационната система;
  • твърде висока температура (над 24 градуса по Целзий) - в комбинация с влажност създава благоприятни условия за бързото размножаване на гъбични спори и често ви пречи да премахнете мухъла в банята напълно;
  • липса на естествена светлина - слънчевата светлина може да унищожи спорите на мухъл, но тъй като повечето бани нямат прозорци, това помещение е лишено от такава защита срещу гъбички;

Как да премахнете мухъла в банята завинаги?

Какво да направите, ако в банята вече се е появил мухъл? Ще анализираме едни от най-ефективните начини за независима борба с мухъл в баните, пише Actualno.

1. Стайна йонизация - Йонизацията е метод за третиране на засегнати от гъбички зони с помощта на обогатен с йони въздух. За извършването на този процес трябва да се свържете с професионална служба за почистване и екип снабден със специално оборудване.

2. Специализирани домакински химикали - На съвременния пазар има много продукти, които биха ви помогнали по бърз начин да премахнете мухъла в банята и без помощта на професионалисти.

3. Оцет - Нанесете трапезен оцет със спрей върху петна от мухъл, оставете да престои няколко часа, после минете с четка или твърда гъба, изплакнете обработените повърхности обилно с вода и проветрете добре помещението.

4. Етерично масло от чаено дърво - Разреждате чаена лъжица масло в чаша вода и нанесете продукта върху джобовете на матрицата. Съставът не може да бъде измит, но банята е редно да се проветрява в продължение на няколко часа, така че е по-добре да използвате този разтвор през нощта.

5. Меден сулфат - В сравнение с употребата на други противогъбични средства, това изисква по-задълбочена подготовка на засегнатата област. Първо трябва да почистите повърхността със скрепер, твърда четка или шкурка и да нанесете сапунен разтвор върху нея. Разредете кристалите витриол в съотношение 20-30 грама на 1 литър вода, напръсквайки разтвора върху формата и оставете за поне 3 часа. След това изплакнете с вода. Ако е необходимо, процедурата може да се повтори до 5 пъти.

6. Йоден разтвор и камфор - Този метод е подходящ само за новопоявила се плесен, която все още не е имала време да се закрепи върху стените и мебелите. В банята се поставят контейнери с йоден разтвор и камфорни топчета. Те трябва да бъдат оставени за няколко часа; опцията е подходяща за нежилищни помещения или, например, стари апартаменти преди ремонт.

7. Антисептичен грунд - Преди нанасяне на грунда върху повърхността, опитайте се да почистите мухъла от нея колкото е възможно повече. Разтворът се продава както в готов вид, така и за разреждане с вода.

8. Амоняк - Действието на продукта е подобно на ефекта на белина. Амонякът е подходящ за гладки, непорести повърхности. Смесете го в съотношение 1:1 с вода и напръскайте върху заразената област. Бъдете внимателни: острата миризма на амоняк може да предизвика замайване. Не комбинирайте алкохол с белина - химичната реакция отделя токсични газове.

9. Боракс - Натриевата сол на борната киселина е естествено средство, което се използва за дезинфекция. Това е ефективен фунгицид и инсектицид, който е токсичен за гъбичките. Преди нанасяне на разтвор на боракс, смесете с вода в съотношение 1:10, почистете повърхностите с прахосмукачка. Нанесете продукта с твърда четка и почистете плаката. Не е необходимо бораксът да се отмива: изсушеният разтвор има превантивни свойства, предотвратявайки поникването на нов мицел в третираните зони.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари