НСИ: Средната заплата в България вече е над 2000 лева

0
Средната брутна месечна работна заплата у нас за първи път надхвърли 2000 лева
Средната брутна месечна работна заплата у нас за първи път надхвърли 2000 лева

Средната брутна месечна работна заплата у нас за първи път надхвърли 2000 лева

Интересно е, че това се е случило само през април 2023 г., когато тя е 2 009 лв. След това тя отново леко намалява, като за май е 1 935 лв., а за юни - 1 927 лева.

Наетите лица по трудово и служебно правоотношение към края на юни 2023 г. нарастват с 25.2 хил., или с 1.1%, спрямо края на март 2023 г., като достигат 2.33 млн. по предварителни данни на Националния статистически институт. Спрямо първото тримесечие на 2023 г. най-голямо увеличение на наетите лица се наблюдава в икономическите дейности „Хотелиерство и ресторантьорство“ - с 29.1%, „Селско, горско и рибно стопанство“ - с 3.8%, и „Операции с недвижими имоти“ - с 1.8%. Най-голямо намаление на наетите лица по трудово и служебно правоотношение, с 1.6%, е регистрирано в дейност „Образование“.

Най-голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение в икономическите дейности „Преработваща промишленост“ и „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети“ съответно 19.9 и 16.6%.

В края на юни 2023 г. в сравнение с края на юни 2022 г. наетите лица по трудово и служебно правоотношение нарастват с 24.2 хил., или с 1.0%. Най-голямо увеличение на наетите се наблюдава в икономическите дейности „Хуманно здравеопазване и социална работа“ - с 16.5 хил., „Хотелиерство и ресторантьорство“ - с 6.5 хил., и „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ - с 5.2 хил., а най-голямо намаление - в „Преработваща промишленост“ - със 7.1 хил., и в „Административни и спомагателни дейности“ - с 6.2 хиляди. В процентно изражение увеличението е най-значително в икономическите дейности „Хуманно здравеопазване и социална работа“ - с 10.0%, „Хотелиерство и ресторантьорство“ - с 5.8%, и в „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ - с 4.5%, а най-голямо намаление е регистрирано в „Административни и спомагателни дейности“ - с 5.1%, и „Преработваща промишленост“ - с 1.5%.

Средната брутна месечна работна заплата за април 2023 г. е 2 009 лв., за май - 1 935 лв., и за юни - 1 927 лева.

През второто тримесечие на 2023 г. средната месечна работна заплата e 1 957 лв. и нараства спрямо първото тримесечие на 2023 г. с 4.0%. Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо увеличение, са „Строителство“ - с 8.5%, „Хотелиерство и ресторантьорство“ - с 8.3%, и „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива“ - със 7.5%

Спрямо второто тримесечие на 2022 г. средната месечна работна заплата нараства с 13.1%, като най-голямо e увеличението в икономическите дейности „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива“ - с 22.3%, „Строителство“ - със 17.4%, и „Транспорт, складиране и пощи“ - със 17.2%.

Икономическите дейности с най-високо средномесечно трудово възнаграждение на наетите лица по трудово и служебно правоотношение за периода са:

• „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далеко-съобщения“ - 4 732 лева;

• „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива“ - 3 061 лева;

• „Финансови и застрахователни дейности“ - 2 915 лева.

Най-нископлатени са били наетите лица в икономическите дейности:

• „Хотелиерство и ресторантьорство“ - 1 189 лева;

• „Други дейности“ - 1 261 лева;

• „Селско, горско и рибно стопанство“ - 1 406 лева.

Спрямо същия период на предходната година средната месечна работна заплата през второто тримесечие на 2023 г. в обществения сектор нараства с 10.1%, а в частния - с 14.1%, съобщават още от НСИ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    5
    Оня
    Народа яде картофи + Депутатите ядат кюфтета = Българите ядат мусака.
  • 5
    4
    Аре стига!
    Тази колосална простотия "средна работна заплата" трябва да бъде премахната като понятие. Не върши работа нито на статистика, нито на никого. Кухо понятие, празно от съдържание.
  • 2
    3
    FSDF
    АХАХАХАХАХАХААА
  • 5
    2
    daskal
    Оная ми работа е 2000 метра дълга. Брутно. Нетно, 16см. Ама как няма срам да се изпише подобен бълвоч ?
  • 8
    1
    Те си
    гласували в държавните сектори по 10-15 хил. лева заплати, вдигнала се средната заплата. Иначе ясно се вижда от частните сектори като: хотелиерство и ресторантьорство, други колко е средната заплата – 1200 лв.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари