НСИ: Средната работна заплата в Русе е 1 028 лева

2
Русенци получават близо 22% по-ниски заплати от средното за страната
Русенци получават близо 22% по-ниски заплати от средното за страната Снимка: Dunavmost

По предварителни данни към края на септември 2019 г. наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Русе са 66.6 хиляди.

Спрямо края на юни 2019 г. наетите лица намаляват с 0.2%, а в сравнение със същия период на предходната година (септември 2018 г.) - намаляват с 0.9%. В обществения сектор на област Русе в края на септември работят 13.7 хил. души, а в частния сектор - 52.9 хил., или 79.4% от всички наети лица в областта. Спрямо края на второто тримесечие на 2019 г. броят на наетите лица в частния сектор намалява с 0.5%, показват данните на НСИ.

В сектора на услугите към края на септември 2019 г. работят 35.0 хил. (52.5%) от наетите лица, в индустрията - 28.3 хил. (42.5%), а в селското, горското и рибното стопанство - 3.3 хиляди (5.0%). Работещите в предприятията от преработващата промишленост (23.0 хил.) представляват 81.2% от общия брой на наетите в сектор „Индустрия”. В сектора на услугите най-голям относителен дял заема икономическа дейност „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети”- 26.7% от всички наети в сектора.

През третото тримесечие на 2019 г. средната месечна работна заплата на наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Русе е 1 028 лева.

Спрямо второто тримесечие на 2019 г. средната брутна заплата за тримесечието намалява с 4 лв., а в сравнение с третото тримесечие на 2018 г. увеличението е със 114 лева. Средната месечна работна заплата за юли е 1 029 лв., за август - 1 014 лв. и за септември - 1 041 лева.

Средна брутна заплата общо за областта по месециВ обществения сектор средната работна заплата за периода юли - септември 2019 г. е 1 128 лв., а в частния сектор - 1 003 лева. В сравнение с предходното тримесечие средната работна заплата в обществения сектор на областта намалява с 22 лв. или 1.9%, а в частния се запазва почти без промяна. В сравнение със същия период на миналата година увеличението на средната работна заплата в обществения сектор е 13.8%, а в частния - 12.1%.

Най-високо средномесечно трудово възнаграждение през третото тримесечие на 2019 г. са получили наетите лица в икономически дейности, „Добивна промишленост” - 1 544 лева „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива“ - 1 530 лв. и „Селско, горско и рибно стопанство” - 1 510 лв. През това тримесечие най-ниско платени са били наетите лица в икономическа дейност „Хотелиерство и ресторантьорство“ - 594 лв., а след тях се нареждат наетите в икономическа дейност „Административни и спомагателни дейности” - 641 лв.

По размер на средната месечна работна заплата през третото тримесечие на 2019 година.

Русенска област заема девето място сред 28-те области на страната.

С най-висока средна месечна заплата е област София (столица) - 1 704 лв., следвана от област Стара Загора с 1 165 лева и област Варна – 1 162 лв. С най-ниска средна месечна заплата са областите: Видин - 810 лв., Благоевград - 815 лв. и Кюстендил - 868 лв. За наблюдавания период средната месечна работна заплата за страната е 1 249 лв. - с 221лв. или 21.5% по-висока от тази за област Русе.

Средна брутна месечна работна заплата по сектори

Данните са получени от тримесечното Наблюдение на наетите лица, отработеното време, средствата за работна заплата и други разходи за труд, което има за цел да изследва текущото състояние и динамика на основни аспекти на пазара на труда. Наблюдението е репрезентативно, като се използва стратифицирана случайна извадка от предприятия. Генералната съвкупност се стратифицира по следните критерии: териториален признак - 28 административни области, икономическа дейност по КИД - 2008, размер на предприятието според броя на наетите лица.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

 • 2
  20
  Умника
  Че те половината общини в русенска област са с по-високи заплати от бедното ни Русе - Ветово, Иваново, Сливо Поле и т.н., а да не говорим пък за големите богаташни градове като Стара Загора, Варна или София.
 • -2
  19
  бах ти глупаците
  Ами те първите градове по заплати са Козлодуй и Раднево,Гълъбово,Девня,Пиродоп ..Няма голяма навалица за там ,а Русе си е прекрасно място за живеене в сравнение с 99 процента от българските градове.Който не харесва град Русе прав му път .Да заминава за Пазарджик,Перник,Стара и Нова загора,Сливен ,Търговище ..или .да не изброяваме всички областни градове.Да,ама само си лаем и ако някой отива някъде ,то е в мръсната чужбина.А там е по-добре от всички български градове.А Русе на фона на клоаката България си стои съвсем гордо и красиво.Независимо от софийския геноцит над града.
 • 1
  18
  Василка Цоева
  И ни посрещна здраво обгазяване и ми се отключи астмата. Никога повече в Русе!
 • 0
  17
  Василка Цоева
  Три прекрасни дни и две незабравими вечери в един комплекс, в който ни посрещнаха топли и усмихнати хора, чистотата беше на ниво, обслужването на рецепцията, бара и ресторанта - отлично. Благодаря за доброто настроение което ни създадохте, ще се видим със сигурност отново! Бъдете здрави и все така позитивни!
 • 1
  16
  работник
  Русе не може да се мери с големите градове, окупирали първите 3 места по заплати.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

В София се будят с чай от лайка, а във Варна с лай от чайка!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари