НСИ: Инфлацията за месец февруари е 0,8%

0
Най-голямо е увеличението на цените на хранителни продукти
Най-голямо е увеличението на цените на хранителни продукти

Най-голямо е увеличението на цените на хранителни продукти

Инфлацията за месец февруари е 0,8%, а годишната - 16 на сто. Това обявиха от Националния статистически институт.

Инфлацията е измерена чрез индекса на потребителските цени, като месечната инфлация се отнася за февруари 2023 г. спрямо предходния месец, а годишната инфлация е за февруари 2023 г. спрямо същия месец на предходната година. Годишната инфлация през февруари намалява с 0,4% спрямо януари, когато беше 16,4%.

През февруари 2023 г. спрямо предходния месец най-голямо е увеличението на цените в групите: хранителни продукти и безалкохолни напитки (+2,4%), съобщения (+1,9%), ресторанти и хотели (+1,1%), развлечения и култура (+1,1%) и здравеопазване (+1,0%). Най-голямо намаление на цените е регистрирано в групите: жилища, вода, електроенергия, газ и други горива (-1,2%), облекло и обувки (-1,2%) и транспорт (-0,4%).

През февруари най-много са се увеличили цените на следните хранителни продукти: краставици - с 32,7%, пипер - със 17,7%, зрял лук - с 13,2%, листни зеленчуци - с 11,9%, домати - с 9,3% и пресни зеленчукови подправки - с 8,6%.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Сметкаджия
    Има проблем с алгоритмите не на изкуствения интелект, а на сметкаджиите от НСИ (може би и на други лица). Увеличение на сиренето от 5 лв на 10 лв е с 5 лв. За мен (като виден сметкаджия) то е 5лв увеличение делено на 5 лв стара цена, умножено по 100, т.е. 100% увеличение. НСИ казва друго - 5лв увеличение делено на 10 лв нова цена е 50%. Да де, но парите, които плащам (за това сирене не са 50% повече, те са 100% повече. Малка лъжа, лъжа, голяма лъжа, статистика ....
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари