Ново пропадане на жълтите павета

1
Пропадането на паветата е срещу сградата на Ректората на Софийския университет
Пропадането на паветата е срещу сградата на Ректората на Софийския университет Снимка: "Спаси София"

София е напът да загуби един от най-емблематичните си символи, алармира арх. Иван Караджов 

"Спаси София" днес алармира за ново пропадане в ремонтирания участък на жълтите павета, този път срещу сградата на Ректората на Софийския университет.

Очевидно проблемът е далеч по-голям, отколкото твърдеше Столичната община. Оказа се, че пропаданията не са само пред Народното събрание, но и на площада и при кръстовището с бул. Васил Левски. Вероятно управляващите ще се оправдаят, че и там колите набиват спирачки и се получава едно приплъзване, но ситуацията изобщо не е комична. Тя е трагична.”, казва независимият общински съветник Борис Бонев, предава Евроком.

От Спаси София предупреждават, че отлагането на ремонта на ремонта е пагубно за жълтите павета, тъй като сегашната нездрава основа и големите фуги са причина паветата свободно да “плуват”. “В момента жълтите павета не са заклещени и тежкият трафик допълнително ги уврежда и троши. Предвид факта, че те вече не се произвеждат, София е напът да загуби един от най-емблематичните си символи. В тази ситуация кметът Фандъкова не може да си позволи да отложи ремонта за следващата пролет, защото след зимата ситуацията ще бъде трагична. В същото време Общината има ограничен брой здрави павета, с които да смени унищожените. Кой ще носи отговорност за това?”, пита арх. Иван Караджов от "Спаси София".

Според градските активисти, отговорността за проекта и за липсата на контрол при пренареждането е изцяло в управлението на Столичната община. “Странно как същата технология за нареждане на паветата издържа над 100 години с тежък трафик и военни паради, а сега се оказа негодна само след една седмица. Тези оправдания звучат нелогично и целят бягане от отговорност от кмета Фандъкова и ръководената от нея администрация.

От Спаси София отбелязват, че още преди две години са изпратили обстойно становище до управляващите, в което призовават да се извърши пълно пренареждане на паветата, вместо “частична репарация”, както Общината направи. “Резултатите са налице - пътната настилка сега е в по-лошо състояние, отколкото преди ремонта за 17 млн. лв. Това е недопустимо - в това насипно състояние, жълтите павета допълнително се увреждат с всеки изминал ден.”, категоричен е Борис Бонев.

Припомняме, че именно заради този пореден несполучлив ремонт, от Спаси София утре организират протест с искане за оставка на г-жа Фандъкова, както и за нормално и компетентно управление на столицата. “Призовавам всички наши съграждани да се съберем тази сряда от 18 ч. на ул. Московска №33 и заедно да покажем, че този кмет и ръководство на Столичната община се провалиха. Време е да си ходят и София да започне да решава проблемите, вместо просто да се харчат стотици милиони без никакъв ефект. Вярвам, че софиянци няма да останат безучастни на фона на унищожаването и обезличаването на нашата любима столица.”, завършва с призив Борис Бонев, лидерът на Спаси София.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 8
    1
    русенец
    За какво ни е да развиваме технологии с висока принадена стойност, като от редене на павета правилна фирма е глътнала над 20 милиона?:))) Прочие, да ви пратим Пламен Стоилов, той е спец по паветата, веднага ги асфалтира!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари