Ново екологично бедствие

0
Наднормени концентрации на цианиди в реките Юговска и Чепеларска
Наднормени концентрации на цианиди в реките Юговска и Чепеларска

Екоминистърът Емил Димитров ще извърши проверка на мястото

Ново замърсяване на реките Юговска и Чепеларска. Става дума за наднормени концентрации на цианиди. Разпоредена е спешна проверка, която започва тази сутрин. На място ще бъде и министърът на околната среда и водите Емил Димитров, предава NOVA.

 Служители на Басейнова дирекция са установили в петък следобед концентрации на цианиди два пъти над нормите. Изпратени са предупреждения до пет общини – Лъки, Асеновград, Садово, Родопи и Марица. Те препоръчват местното население да не ползва вода от двете реки.

Предупреждения има и до ВиК – Пловдив и РЗИ. Те трябва да направят анализ на питейните води от водоизточниците, разположени в терасата на река Чепеларска. „Напоителни системи” пък трябва да затворят съоръженията, които отвеждат водата до каналите за напояване и рибарниците.

Според екоминистерството евентуалният източник на замърсяването е свързан с добива на метали в района на Лъки. Най-вероятно става дума за авария в миннодобивното предприятие.  Припомняме, че преди 10 дни авария в хвостохранилището на предприятието отново замърси реката. По-късно в събота на място ще пристигне екоминистърът Емил Димитров.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари