Новият канцлер на Германия може да спре "Северен поток 2”

0
Администрацията на Шолц ще обмисли възможността в случай на нарастваща заплаха от руска инвазия в Украйна
Администрацията на Шолц ще обмисли възможността в случай на нарастваща заплаха от руска инвазия в Украйна Снимка: iStock / Getty Images

Новото германско ръководство като цяло подкрепя руския проект за газопровод

Администрацията на новия канцлер на Германия Олаф Шолц подкрепя проекта за газопровод "Северен поток 2", но може да го блокира в случай на хипотетичен военен конфликт между Русия и Украйна, съобщава „Файненшъл таймс“, позовавайки се на свои източници.

"Администрацията на Шолц ще обмисли възможността за спиране на "Северен поток 2" в случай на нарастваща заплаха от руска инвазия в Украйна”, твърдят източници, близки до новото германско правителство пред вестника, предава БГНЕС.

В материала се отбелязва, че новото германско ръководство като цяло подкрепя руския проект за газопровод.

Уточнява се, че подобна мярка се разглежда като част от по-широк списък с възможни строги западни санкции срещу Русия.

"Северен поток 2" е газопровод с капацитет 55 милиарда кубически метра годишно от руското крайбрежие през Балтийско море до Германия. Понастоящем той се управлява от Nord Stream 2 AG, чийто единствен акционер е Газпром.

Москва неведнъж е заявявала, че "Северен поток 2", на който активно се противопоставят САЩ и Украйна е търговски проект, който е от полза както за Русия, така и за Европа, и призовава да се спре споменаването му в контекста на всякакво политизиране.

Москва също така многократно отхвърли обвиненията в "агресия", като подчерта, че не заплашва и не възнамерява да напада никого. Според Кремъл Западът използва тези изявления като претекст да разположи повече военно оборудване на НАТО близо до руските граници. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари