Новите автомобили са с QR код на стъклото

0
Каква информация съдържа той
Каква информация съдържа той

Каква информация съдържа той

Новите автомобили са все по-здрави и сложни и понякога е доста трудна задача при инцидент за службите за спешна помощ да стигнат до шофьора и пътниците. Това се дължи например на новите задвижващи технологии като електричество. Понякога се губи решаващо време.

За решаването на подобни проблеми все повече и повече нови модели са оборудвани с QR код. Има наръчник за спешни услуги за почти всяка нова кола, която излиза на пазара в Европа. Според насоките на института за безопасност EuroNCAP той може да съдържа максимум четири страници. Накратко описва с пиктограми как екипите за спешна помощ трябва да се справят с автомобила. Това е към което препраща и самият QR код, пише вестник "24 часа".

Съдържа още по-важна информация. Относно спирането на подаването на гориво или (в случай на електрически автомобили и plug-in хибриди) изключването на системите за високо напрежение.

Информацията може дори да включва къде в автомобила е използвана стомана с висока якост. Такива материали осигуряват по-здрава защитна клетка, но също така представляват по-голяма пречка за службите за спешна помощ за проникване в салона. Когато колата трябва да се реже, за да се освободи някого. Ако спешните служби знаят къде са слабите места, това ще ускори спасителната операция.

Renault прави това от 2022 г. Марката твърди, че QR кодът може да спести до 15 ценни минути време при спасителни операции. Това е период, в който трябва да се окаже помощ на тежко пострадали пациенти.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Хи-хи,
    А като смениш стъклото с ново? Трябва ли да рисуваш на ръка QR-код?
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама си говорят:
- Значи, врачка ти предсказа, че жена ти ще те напусне?
- Не точно, но каза че ми предстои прекрасен живот!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари