Умни технологии пестят на шофьорите 450 литра гориво годишно

0
Новите автомобили на пазара имат тези технологии, на други ще бъдат внедрени
Новите автомобили на пазара имат тези технологии, на други ще бъдат внедрени Снимка: БТА

Водачите на автомобили могат да спестят до 450 литра гориво на година, благодарение на умните технологии. Изчисляването на този обем се прави за първи път и е дело на изследователите от Технологичния институт „Стивънс”.

Това не е незначително”, казва Йегане Хайери, доцент към от Технологичния институт „Стивънс”, чиято работа е на границата между инженерните науки, екологичното проектиране и публичните политики. „Да не говорим за допълнителните икономии, които всеки водач получава, дължащи се на по-плавното движение, по-малкото произшествия и аеродинамичната ефективност на всички други превозни средства на пътя”.

Въпреки че много проучвания са съсредоточени върху социалното въздействие на безпилотните коли с високи нива на автоматизация, това проучване е първото, което разглежда енергийното въздействие при по-ниските нива на автоматизация и индивидуалните технологии. Такива технологии или вече са налични в новите автомобили на пазара, или ще бъдат вградени в колите в рамките на идните няколко години, пише GreenTech.bg.

За да разберат влиянието на тези технологии върху икономиите на гориво и разходите за него, Хайери и колегите му от института са провели задълбочен преглед на литературата, свързана с въздействието на автоматични функции върху потреблението на енергия и безопасността. Те са събрали точни данни за прогнозиране на това как тези характеристики биха повлияли на потреблението на гориво.

След това учените анализирали и разходите, свързани с всяка една технология за автоматизация. Технологиите са категоризирани в три групи: системи за ранно предупреждаване, системи за управление и информационни системи.

Изводът на учените е, че шофьорите на коли с ниско ниво на автоматизация могат да намалят потреблението на гориво с общо 102 до 450 литра на година (за едно превозно средство), обобщава изследването.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари