Нова Зеландия призна, че не може да се справи с "Делта" варианта

0
Въпреки строгите локални мерки, огнището на новия вариант продължава да се разраства
Въпреки строгите локални мерки, огнището на новия вариант продължава да се разраства

Въпреки строгите локални мерки, огнището на новия вариант продължава да се разраства

Властите на Нова Зеландия признаха, че може да не се справят с елиминирането на „Делтаварианта на коронавируса, който е отговорен за първото локално огнище от шест месеца насам на островната държава, предадоха световните агенции.

Нова Зеландия залага на стратегията „COVID нула“ – с изключително строги локални мерки, локдаун при малко случаи, подробно проследяване и карантиниране на всички контактни лица и подробен граничен контрол разпространението на коронавируса да се намали до нулево. Заради тази стратегия в страната има едва 26 починали от началото на пандемията при население от 5 млн. души.

Министърът за реакция на COVID-19 Крис Хипкинс съобщи за нови 21 случая във вирусния клъстер, който се появи в Окланд миналата седмица. По думите му силно заразният вариантДелта“ прави ограничаването на огнището почти невъзможно и повдига редица въпроси относно стратегията за реакция.

Мащабът на заразността и скоростта, с която вирусът се разпространява, са нещо, което, въпреки всички най-добри мерки в света, постави нашата система под напрежение“, призна Хипкинс, предава bTV.

Критици в страната посочват, че правителството не е направило достатъчно, за да подпомогне бързата ваксинация на населението и по този начин се пропилява първоначалният успех на Нова Зеландия.

До момента там са ваксинирани само около 20% от хората, което е един от най-ниските проценти в развития свят.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари