Нова заплаха: Продължителен КОВИД-19

0
Почти всеки десети се чувства зле и след 12 седмици от началото на заболяването
Почти всеки десети се чувства зле и след 12 седмици от началото на заболяването Снимка: Pixabay

 Заплахата от „продължителен Covid-19“ е реална и значителна и лечението му трябва да се превърне в „ясен приоритет“ за всички здравни органи, каза директорът на Световната здравна организация за Европа Ханс Клюге, цитиран от London Evening Styandard

Д-р Ханс Клюге каза на брифинг, че макар да няма точни цифри за това колко хора страдат от продължаващи симптоми след коронавирусна инфекция, се смята, че вероятно почти всеки десети се чувства зле и след 12 седмици.

Той обясни, че с развитието на кризата, предизвикана от Covid-19 специалистите и пациентите „са начертали път в тъмнината“ и са описани медицински истории на хора с продължаващи „изтощителни симптоми“, уточнява Агенция Фокус.

„За съжаление, някои бяха посрещнати с недоверие или липса на разбиране“, каза д-р Клюге, добавяйки, че инвалидността след коронавирусна инфекция може да продължи месеци „със сериозни социални, икономически, здравни и професионални последици“.

Той добави: „Трябва да слушаме и да разбираме. Страдащите от състояния след Covid трябва да бъдат изслушани, за да разберем дългосрочните последици и възстановяването от Covid-19. "

Д-р Клюге каза, че въпросът вече е „ясен приоритет“ за СЗО и призова той да стане приоритет за всички здравни органи.

„Нямаме всички отговори. Все още не знаем какъв процент от пациентите имат тези дългосрочни ефекти, но се учим бързо “, каза европейският директор на СЗО.

„Призовавам страните от ЕС и институциите в европейския регион да се обединят като част от интегрирана програма за научни изследвания, използвайки хармонизирани инструменти за събиране на данни и протоколи за обучение“, каза Клюге.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари