Нова социална услуга стартира през пролетта

1
Медицинска сестра по домовете
Медицинска сестра по домовете

Медицинска сестра ще посещава у дома близо 17 хил. възрастни хора, които не могат да се обслужват сами.

Тя ще ги преглежда и извършва дребни манипулации, ще следи и общото здравословно състояние на хората. Медицинските грижи ще са до два часа на ден и ще стартират през пролетта.

Услугата е изцяло нова и модерна и ще надгради социалния патронаж, тя е част от процедурата “Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания” на Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”, обясни пред “24 часа” зам.-министъра на труда и социалната политика Зорница Русинова. За нея са предвидени около 45,7 млн. лв., а общините ще могат да кандидатстват за финансиране до средата на март.

Програмата е насочена към самотно живеещите в отдалечени места, които няма как да стигнат до лечебното заведение. Но от нея ще могат да се възползват и възрастните хора в големите градове, както и такива с увреждания и техните семейства. Медиците ще правят на място превръзки, мерене на кръвно, инжекции или други манипулации 

Това е част от бъдещето на социалните услуги - все повече трябва да развиваме тези в домашна среда с оглед застаряването на населението в България. Надявам се програмата да е успешна и да доведе до намаляване на бюджета на НЗОК, защото ще освободи ресурс за наистина болнична помощ, обясни Русинова.

От здравното министерство пък ще трябва да направят методика за предоставянето на услугата и как ще бъдат обучени медицинските екипи. “Не става въпрос за безплатни посещения, а за допълнителни възнаграждения на медиците. През тази процедура ще платим разходите на медицинската сестра, за да извърши следоперативните наблюдения или дребните манипулации”, поясни още тя.

В момента около 25 500 възрастни и хора с увреждания получават от държавата личен асистент или домашен помощник. Така те ползват помощ в домашна среда за поддържането на хигиена, пазаруване и приготвяне на храна, пране и други комунално-битови дейности, доставка на храна и др.

Тези услуги ще се отпускат до 31 август, като социалното министерство отдели близо 70 млн. лв. за тях. От 1 септември обаче нещата ще стават по нов ред, защото влиза в сила новият Закон за личната помощ, приет в края на миналата година. Според разчетите около 80 хил. души с увреждания ше се възползват от него.

Това са болни с над 90% инвалидност и право на чужда помощ, както и децата с над 50% увреждания и право на помощ. В групата влизат и тези от децата без право на чужда помощ, чието увреждане е над 90%.

За да получат личен асистент обаче, те трябва да минат през оценка на потребностите.

Оценката за лична помощ ще стартира през април. Тя ще е индивидуална и в нея е записан броят на часовете според нуждите на всеки болен. Заявление се подава до кмета на общината.

Всеки ще може да си избира асистент, като заплатата му през тази година ще бъде 560 лв. Законът въвежда и лимит от 168 часа съдействие от асистента месечно, но само през първите 2 години.

Асистент е предвиден и по още един закон - за социалните услуги, който трябва да влезе в сила от 1 януари 2020 г. Той бе гледан в сряда от депутатите от социалната комисия на второ четене и се очаква да бъде окончателно приет до края на месеца. Тук се дава възможност възрастните, които не могат да се самообслужват, също да получат право на домашен помощник.

В проектозакона е записано, че до 30 дни в рамките на една година родителите на деца с увреждания и членове на семейството, които полагат грижи за инвалиди или немощни възрастни, ще имат право да оставят съответния човек в социална услуга или да осигурят заместваща грижа в домашна среда. За най-тежките случаи - над 90% увреждания, първите 14 дни от услугата са безплатни.

Консултации и обучения за родители, превенция на изоставянето на деца, ранна интервенция на уврежданията, подслон на жертви на домашно насилие и трафик, приюти за бездомни и др. услуги са предвидени още без заплащане. Нова агенция за социалните услуги ще следи за качеството им.

Сега около 38 000 души използват над 1300 вида социални услуги.

За тях държавата е отделила над 264 млн. лв. за тази година. Нова Агенция за качеството на социалните услуги ще дава лиценз, ще контролира спазването на закона и на стандартите за качество, ще проверява как общините и частните доставчици разходват средствата от държавния бюджет, както и дали се спазват правата на обгрижваните хора.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!
Източник: 24 Часа

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, някога казвал ли съм ти, че готвиш добре?
- Не.
- А защо тогава продължаваш да го правиш?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари