Социалният патронаж продължава до края на годината

0
За целта са отделени 45 милиона лева
За целта са отделени 45 милиона лева Видео: БНТ

"Една от първите мерки, която беше насочена към местните власти и тя ще продължи до края на годината, е обслужването с патронажна грижа на самотноживеещи хора, хора с увреждания. За целта сме отделили 45 милиона от оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Вече имаме близо 40 000 човека, които ежедневно използват тази услуга."

Това заяви в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.

Тя обясни и как работи социалният патронаж.

"Социалният патронаж е много добра услуга в момента. Най-добрият начин ние да подпомогнем общините, всяка община според размера си, получава финансиране, така че да може ежедневно някой да може да напазарува на възрастните хора, да им купи лекарства, да им помогне с дезинфекцията. Всички общински служби разкриха горещи телефони. Надявам се, че ще продължим така."

Зам.-министърът разказа, че още от самото начало на извънредното положение са ограничили посещенията и приема на хора в домовете за възрастни хора и за хора с увреждания, общините са подпомогнати с по-голяма гъвкавост и тази мярка се удължава до 31 август.

За масовото тестване в домовете тя каза, че в някои градове фактите са тревожни, но е осъществена реорганизация за овладяване на ситуацията.

"Отпреди две седмици започна масовото тестване в домовете за възрастни хора и в останалите услуги, засега има някои градове, където фактите са тревожни, но нашите служби заедно с директорите на всяка една от услугите, с кмета, с местното РЗИ успяха да се реорганизират и там, където има случаи на заразени, ако са в недобро здравословно състояние, се настаняват в болница, отделят се от здравите. Надявам се да успеем да овладеем ситуацията."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Едно не разбрах - защо ме изхвърлиха от тролея? Стоях си кротко, на никого не пречих и весело си скърцах със стиропор по стъклото.

Харесай Дунавмост във Фейсбук