Нова система за кандидатсване за COVID-помощи изненада туроператорите

0
Тепърва се обучава персонал да работи с нея
Тепърва се обучава персонал да работи с нея

СУНИ заменя ИСУН, тепърва се обучава персонал да работи с нея

Нова система за електронно кандидатстване за ковид-помощи изненада туроператорите. Тези дни министърът на туризма Марияна Николова ги е информирала, че за обещаната безвъзмездна помощ от 51 млн. лв., те ще трябва да използват съвсем нова платформа, а не позната досега ИСУН - информационна система за управление и наблюдение на средствата от еврофондовете.

Използването на т.нар. СУНИ - Системата за управление на националните инвестиции, се налагало, защото осигуреното финансиране не било от еврофондовете, а от държавния бюджет.

"За първи път чуваме за тази система. Притеснени сме, защото ни беше обяснено, че тя е съвсем нова и тепърва се обучава персонал да работи с нея. Ние ще сме първите, които ще я използваме, и не се знае как ще протече процедурата и дали няма да се получи сериозно забавяне на помощите", обясни за вестник "Сега" Димитър Попов, председател на Асоциацията на туроператорите и туристическите агенти (АБТТА).

От АБТТА припомнят обещанието на вицепремиера Николова, че въпросните 51 млн. лв. ще бъдат преведени още през декември на туроператори и туристически агенти, чиято дейност с малки изключения е блокирана от пролетта на 2020 г. Сега става ясно, че кандидатстването за помощта ще стартира евентуално на 25 януари.

От асоциацията са направили проверка за новата система СУНИ и са установили, че Министерски съвет е сключил договор за нейното разработване с частна фирма още на 14 декември 2019 г. със срок на изпълнение 9 месеца. "Т.е. през август 2020 г. е трябвало тази система да заработи. Сега изведнъж се оказва, че тя тепърва се внедрява и тества. Защо държавната администрация е проспала времето от август досега?", пита Попов.

Вицепремиерът Марияна Николова е уверила представителите на туристическия бранш, че максимално бързо персоналът ще бъде обучен да работи със СУНИ и ще започне прием на заявления за помощи. Процедурата отново щяла да бъде опростена, без много документи.

През ноември 2020 г. от държавния бюджет бяха отделени 51 млн. лв. целево за туроператори и туристически агенти, с които приоритетно да бъдат възстановени парите на клиентите за неосъществените екскурзии и почивки. Пътуванията масово пропаднаха още при първото затваряне на редица държави през пролетта на 2020 г. По информация на бранша става дума за около 300 000 клиенти, като 60% от тях настояват да си получат парите обратно, вместо да ползват ваучери за алтернативни пътувания. България е заплашена от санкции от Брюксел заради неразплатените навреме пари на потребителите, а крайният срок за връщането им според закона за извънредното положение изтича през март-април.

Безвъзмездната помощ, която очакват в случая туроператорите, е в размер до 4% от оборота им за 2019 г.

В края на 2020 и началото на 2021 г. туристическите агенции вече получиха от ОП "Иновации и конкурентоспособност" 10 млн. лв. ковид-помощи за покриване на текущи оперативни нужди. Тези средства обаче се оказаха символични - близо 800 фирми получиха едва 1% от оборотите, като за някои сумите бяха под 100 лв.

В сряда вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова е обсъдила схемата за дофинансиране на компаниите заради проблема с предплатените пътувания и с Обединение "Бъдеще за туризма". От обединението за пореден път са повдигнали въпроса за създаване на Гаранционен фонд, който да обезщетява туристите при пропаднали пътувания и почивки, става ясно от прессъобщение на министерството.

През лятото на 2020 г. от бранша предложиха да се създаде гаранционен фонд на мястото на сегашните застраховки "Отговорност на оператора", които в условията на COVID-пандемията се оказали неработещи. Дори някои застрахователи прекратиха предсрочно договорите си по застраховката "Отговорност на оператора", която е задължителна по закон и без нея туристическите агенции не може да работят. Тогава бяха лансирани два варианта за набиране на капитал в гаранционния фонд - да се пълни със символични такси от всеки пътник или да се налеят средства от бюджета. Браншът поиска да се създаде работна група и заедно с експерти по оценка на риска да се разгледат предложенията.

ЕКСКУРЗОВОДИ

Екскурзоводите също повече от половин година очакват обещаната финансова подкрепа от държавата, след като от пролетта не могат да работят заради пандемията. Като физически лица те са изключени от схемите за финансово подпомагане по COVID-мерките на правителството. Министерството на туризма има проект за предоставяне на 3 млн. лв. по ОП "Иновации и конкурентоспособност" за целта и обяви, че още набира необходимата информация от страна на сдруженията на екскурзоводите и планинските водачи. Плановете са след 22 януари да е готова пълната документация на обществената поръчка, която ще се проведе за предоставяне на средствата. "Очакваме до края на март да се пристъпи към подписване на договорите с браншовите сдружения, а предоставянето на парите да започне през април", посочи Николова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Яж, баба, че си заприличал на Пеевски.

Харесай Дунавмост във Фейсбук