Нова пешеходна зона, панорамна велоалея, яхтено пристанище, сцени на открито и детски площадки на Кея

3

С европейско финансиране Общината ще промени изцяло облика на Дунавското крайбрежие

“Най-накрая Русе ще се обърне с лице към река Дунав!” – така кметът Пламен Стоилов коментира проекта на Община Русе за благоустрояване на русенския Кей по новата оперативна програма “Региони в растеж”.

“Ще превърнем крайбрежната зона в любимо място за разходка, отдих, забавление и спорт! Изцяло ще обновим пешеходните алеи, ще изградим панорамна велосипедна алея, две сцени на открито, три детски площадки и две площадки за фитнес на открито” – допълни русенският градоначалник.

Проектът предвижда булевард „Придунавски“ да стане двупосочен чрез реконструкция и разширение и по него да преминава градски транспорт.

Организацията на движение ще се подобри след изграждането на ново кръгово кръстовище на пресечката на бул. „Придунавски“ с улиците „Цар Фердинанд“ и „Райко Даскалов”. Прелезът при Речна гара ще се отвори и това ще позволи на туристическите автобуси да имат пряк достъп до понтоните.

Всички шест пешеходни надлеза (т.нар пасарелки) ще бъдат реконструирани.

Изцяло ще се изгради нов надлез при ул. „Велико Търново“, тъй като сега съществуващият не отговаря на съвременните строителни изисквания. Пасарелките ще са с лек и съвременен дизайн.

Ще бъдат обновени зелените площи, ще бъде подновено осветлението и ще бъдат поставени нови пейки.

Детски площадки и площадки за фитнес на открито ще са на разположение на децата, техните родители, жителите и гостите на града.

„Ще изградим нова кейова стена, която ще позволи по-високо ниво на обслужване на корабите, които акостират в Русе. Близо до нея предвиждаме и обособяването на яхтено пристанище. Предвидили сме и два нови паркинга с над 100 паркоместа“, каза още кметът Пламен Стоилов.

Изцяло нов пътен участък ще бъде изграден от Многопрофилната болница до ЛВЗ.

Тази улица ще е естествено продължение на бул. „Придунавски“, става ясно от намеренията на Община Русе за облагородяване на Кея.

Предвидена е и реконструкция на съществуващия подход към Музея на транспорта и видеонаблюдение, с което да се предотвратяват вандалски прояви.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари