Нова измама по телефона за точене на банкови карти

112
Жена се обажда, задава въпроси за онлайн поръчки и иска въвеждане на данни в електронна платформа
Жена се обажда, задава въпроси за онлайн поръчки и иска въвеждане на данни в електронна платформа

Жена се обажда, задава въпроси за онлайн поръчки и иска въвеждане на данни в електронна платформа

За нов вид измама сигнализират граждани. Става дума за теглене на пари от лични сметки. Схемата за мнозина е леснопознаваема, но често в клопката попадат доверчиви хора. Първоначално се получава обаждане по телефона с питане дали сте доволни от направена поръчка. След това започват въпросите.

„Хора, явно има някакъв нов вид измама. Вчера ми звъняха и женски глас започна с въпроса: “Доволни сте от поръчката си?”. Съответно аз питах за коя точно става въпрос. После последва въпрос: “Вие сте от София, нали?”. Тук вече ми стана ясно, че нещо намирисва и пак попитах за коя поръчка става въпрос. След което последва конфузно мълчание, благодариха и казаха, че е грешка. Не знам каква точно е схемата, но четох за пострадали вече хора, изтеглили им са пари от сметките, нямам идея как. Ако получите такова обаждане - не потвърждавайте нищо с ”да”, не давайте лични данни и пр.!,“ написа Красимир Атанасов в социалната мрежа, предаде Glasnews.

При единият от случаите се е включила гласова поща. Единственото, което се е записало на нея е „добър ден“, след което е прекъсната връзката. При другия – мъж вижда непознатия номер, но умишлено не вдига, след като само минути преди това е прочел публикация за потенциалната измама.

„Постоянно се пише по групи за непознат номер, който звъни. Жената се представя за Наталия. Относно покупка, която си направил. Аз автоматично затворих с пожелание за лек ден. Повечето момичета са стигали до разговор, където се запитва от кой град си. Някои от тях споделят и за достигане на разговори с повече информация. Ще кача и списък с номерата, от които се звъни. Предполага се, че е схема за нещо повече, ако продължиш разговора. Съветът ми е да затваряте автоматично. При "Обаждам се относно покупката, която сте направили",“ написа друг потребител на Facebook.

„На мен ми се случи, но не съм дала данни, не знаех, че е измама, но ми се стори подозрително. Абсолютно същите думи ми казаха,“ коментира жена.

„Има врътка с Еконт дето ти точат картата докато се усетиш,“ усъмни се мъж.

В отговор му написаха: „При нея те карат да си въвеждаш данните в една платформа “Купи с куриер по Еконт”, а тази услуга на Еконт я има, но тя няма нищо общо с продажба на пратка с наложен платеж… Дано не се връзва никой, че вече доста се оплакаха…“

„И на мен ми звъняха! Ужас, дори и не се замислих, че може да е някаква измама. Добре, че не казах почти нищо,“ пишат още.

„Затова давайте дебитни/кредитни карти на жените си, там поне е ясно къде отиват парите,“ пошегува се друг.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    28
    Простак
    А на мен вече няколко месеца не ми звънят. Вероятно съм в "черния им списък" поради естеството на разговорите, които водя с тях. Милата, преди време една дори се разхлипа.
  • 4
    27
    още един номер
    +359 88 327 0536 Телефона го публикувах във Фейсбук ако искате звънете ми аз ще ви пускам телефонните номера в фейса. ПУСКАЙТЕ ВСИЧКИ СТРАНИЦАТА ОТ НОВИНИТЕ В ФЕЙСА И ПРЕДОПРЕЖДАВАЙТЕ ВСИЧКИ РОДНИНИ И ПРИЯТЕЛИ.
  • 0
    26
    Ще я ебат сивите наталия
    Ква Наталия да ходи да яде хуя на извънземните и дявола и ще и кажа аллах акбар
  • 1
    25
    Пачата наталия
    На мен ако ми звънне ще и кажа само 2 думи иди нахуи сив идиот и. Затварям Явно това е некои рептил и сивите
  • 8
    24
    Стефан
    Никога не вдигам на непознат номер. Не съм ли го вкарал в телефона, не ме интересува... Повторно обади ли ми се, заминава в канала, блокирам го веднага. Не ме засяга изобщо за какво ме търсят.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари