Нова инициатива: Русе да има паметник на Панайот Хитов

1

Паметник на Панайот Хитов да бъде издигнат в Русе – около тази инициатива се обединиха родолюбци

 Идеята тръгва от скулптора Георги Радулов, а рожденият ден на председателя на Общинския съвет Иво Пазарджиев беше добър повод за среща между тях, актрисата Евгения Явашева, председателят на Сдружение „Традиция“ Мартин Календжиев и представителите на сдружението Стоян Стянов, Боян Драганов, отец Георги Райков.

Къщата – паметник на културата, в която е живял внукът на Панайот Хитов, беше отдадена под наем на Сдружение „Блок 14“, за да бъде превърната в първия по рода си културен център в града за работа с деца. Малко след това Евгения Явашева потърси Иво Пазарджиев за съдействие относно съхраняване паметта на легендарния революционер, четнически войвода и хайдутин. А начинът е един и това е издигане на паметник в близост до самата сграда.

Първите стъпки към реализирането на тази идея е да бъде учредено сдружение, което да избере своите председател и членове. За голямо щастие Георги Радулов е изработил уникален макет на паметника, който той дарява напълно безвъзмездно. Радулов най-вероятно ще работи с арх. Венелина Бучуковска и с общи усилия ще помислят за всички подробности около благоустрояването на паметника и неговото ситуиране.

Самата фигура ще бъде висока между 2,20 и 2,40 м., а постаментът – между 60 - 70 см. Според Радулов паметникът трябва да бъде разположен на югоизток, за да не бъде лицето му в сянка, подобно на красивата статуя на Свободата в Русе, която гледа на север. Очаква се необходимите средства да възлизат на около 100 хил. лв. Именно поради тази причина на днешната среща бяха обсъдени идеи как може да се събере тази сума. Явашева предложи в културния център в самата къща да бъдат организирани редица събития с благотворителна цел, посветени на Панайот Хитов и неговите дела.

Нов паметник, разположен в центъра на Русе, би привлякъл вниманието на подрастващите и по този начин те ще бъдат провокирани да научат малко повече за революционера, прекарал последните си дни именно в крайдунавския град.

А Георги Радулов сподели, че неговата кариера е започнала с изграждането на паметника на Стефан Караджа и желанието му е тя да завърши с паметник на Панайот Хитов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Мило, хайде да направим нещо романтично тази вечер!
- Добре, ще гледаме мача на свещи.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари